Iranul susţine că a desfiinţat o reţea de spionaj a CIA. Condamnă câteva persoane la moarte
alte articole
Guvernul iranian a anunţat luni că a dezmembrat o reţea de spionaj a CIA, acesta fiind cel mai recent indiciu al tensiunilor amplificate dintre Iran, SUA şi alte puteri NATO, potrivit Deutsche Welle.
Într-o declaraţie difuzată la televiziunea publică iraniană, Ministerul Informaţiilor din Teheran a susţinut că a arestat 17 presupuşi agenţi. Agenţia semioficială de ştiri Fars a raportat că unii dintre cei arestaţi au fost condamnaţi la moarte.
Recent, Iranul a afirmat că a expus o reţea masivă de spionaj cibernetic, insistând că era condusă de CIA. La o conferinţă de presă, un oficial al sectorului de informaţii a susţinut că arestările au avut loc în ultimele câteva luni. El nu a specificat numărul suspecţilor condamnaţi la moarte. Oficialul nu s-a identificat la conferinţa de presa.
Oficialul a mai declarat că unii dintre arestaţi au fost recrutaţi printr-o schemă de tipul “capcana vizelor”, concepută de CIA pentru iranienii care doresc să călătorească în SUA. Aparent, recruţilor li s-au promis documente de imigrare sau locuri de muncă în SUA în schimbul unor activităţi de spionaj. Toţi suspecţii sunt cetăţeni iranieni care au acţionat independent unul de altul, a adăugat oficialul.
“Unii au fost abordaţi când au făcut cerere pentru vize, în timp ce alţii au avut vize obţinute anterior şi au fost presaţi de CIA pentru a şi le putea reînnoi”.
Oficialul a adăugat că unii dintre arestaţi au primit “pregătire sofisticată” şi au lucrat la complexe nucleare şi militare, deşi a insistat că niciunul dintre ei nu a reuşit în misiunile lor de sabotaj.
Persoanele arestate au fost “angajate în centre sensibile şi cruciale precum şi în sectorul privat, lucrând ca şi contractori sau consultaţi”, a declarat el.
Teheranul a anunţat în luna aprilie că a descoperit aproximativ 30 de spioni CIA care au lucrat în Iran în ultimii câţiva ani.
Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat scepticismul în privinţa afirmaţiilor făcute de Teheran, declarând că regimul iranian are un trecut îndelungat în privinţa utilizării “minciunilor”.
Pompeo a refuzat să comenteze în mod specific arestările, adăugând că: “Aş trata cu prudenţă fiecare afirmaţie iraniană privind măsurile pe care le-au luat”.
Anunţul iranienilor a fost făcut după câteva luni de amplificare constantă a tensiunilor dintre Teheran şi Washington şi alţi membri ai NATO, tensiuni generate iniţial de decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi de a reimpune la scurt timp sancţiuni economice dure împotriva Republicii Islamice. Mai recent, amplificarea tensiunilor a fost determinată de decizia Marinei Regale britanice de a confisca un petrolier iranian în apropierea Gibraltarului, mişcarea fiind urmată de confiscarea de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz.