Filmări luate de dronele americane arată crime de război comise de mercenarii sprijiniţi de turci în Siria

Tocmai înainte de vizita lui Erdogan la Casa Albă
Dronă americană militară RQ-4 Global Hawk
Dronă americană militară RQ-4 Global Hawk (Wikipedia.org)

Un nou raport al Wall Street Journal arată că forţele siriene susţinute de turci care luptă în prezent împotriva grupurilor kurde susţinute de SUA în cadrul „Primăvara păcii” sunt vinovate de crime de război, inclusiv de execuţii sumare ale civililor kurzi.

"Oficialii militari americani au urmărit fluxurile video provenite de la drone în direct, luna trecută, care păreau să ilustreze militari arabi susţinuţi de turci care vizau civili în timpul atacului lor asupra luptătorilor kurzi din nord-estul Siriei, atacuri pe care americanii le-au raportat comandanţilor lor ca posibile crime de război, potrivit oficialilor familiari cu incidentele ", relatează WSJ.

Ceea ce raportul nu menţionează, însă, este istoria recentă evidentă şi relevantă că militanţii islamişti care efectuează asemenea atrocităţi sunt aceiaşi militanţi care au fost finanţaţi, înarmaţi şi antrenaţi de CIA şi Pentagon în urmă cu câţiva ani.

Forţa invadatorilor susţinuţi de armata turcă - cunoscuţi sub numele de armata liberă siriană susţinută de Turcia (TFSA), deseori numită Armata Naţională Siriană, a fost chiar recent filmată desfăşurând rachete TOW de fabricaţie americană - care fuseseră furnizate de CIA Forţelor Democrate Siriene conduse de kurzi (SDF) şi care acum au ajuns în mâinile adversarilor kurzi.

De asemenea, este cunoscut faptul că forţele care efectuează invazia din Siria ale Armatei Naţionale Siriene sunt pline de foştii jihadişti ISIS, din grupurile Nusrah şi FSA ... care folosesc deseori arme americane.

Militari americani care au văzut materialele filmate de drone au spus că videoclipurile, în combinaţie cu rapoartele militare interne au ridicat îngrijorări cu privire la crimele de război.

Oficialii militari americani au raportat presupuse crime de război în lanţul de comandă, aşa cum sunt solicitate de regulamentul Pentagon, au spus oficialii. Rapoartele au fost întâmpinate cu scepticism.

Printre filmările cu dronă se numără un „caz clar în care au fost împuşcaţi prizonieri care ţineau mâinile legate în sus”, iar un altul include asasinarea unui politician kurd pe o autostradă.

Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că a ridicat problema cu omologii săi turci, după ce mai multe videoclipuri apărute pe social media cu săptămâni în urmă au dezvăluit crime clare de război şi execuţii ale prizonierilor kurzi de către grupuri susţinute de turci.

Unii oficiali militari americani au spus că filmările pe drone au arătat forţe susţinute de turci care ucid un civil kurd.

"În ceea ce priveşte istoria diplomatică, într-o zi oamenii se vor întreba ce s-a întâmplat aici şi de ce oficialii nu au făcut mai mult pentru a o opri", a afirmat William Roebuck, principalul emisar al Departamentului de Stat din Siria, în cadrul unui memorandum intern care s-a scurs în presă înaintea vizitei pe care preşedintele turc Recep Erdogan o face în SUA.

Dar la întrebarea „ce s-a întâmplat aici?” este uşor de răspuns: ani de zile SUA au lucrat îndeaproape cu aliatul NATO - Turcia - şi alte puteri regionale precum Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Unite pentru a răsturna guvernul sirian. Aliaţii anti-Assad au folosit jihadiştii duri pentru a lupta împotriva Siriei, care au comis nenumărate atrocităţi şi care acum au schimbat pur şi simplu taberele pentru a lucra pentru Erdogan.

Pentagonul şi media mainstream sunt acum uimiţi să „descopere” cât de înspăimântători sunt aceşti mercenari jihadişti, uitând în mod convenabil rolul SUA în crearea acestor monştri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe