Netanyahu cere disperat lobby-urilor evreieşti să respingă acordul marilor puteri cu Iranul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Acordul nuclear al marilor puteri cu Iranul va duce la război şi la o cursă de coşmar în privinţa înarmării nucleare regionale, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un discurs online adresat marţi seara evreilor din SUA şi Canada, conform ziarului Times of Israel.

Netanyahu, care urmăreşte să convingă congresmanii americani să respingă acordul, i-a acuzat pe susţinătorii acestuia din administraţia Obama că răspândesc informaţii false despre acord şi despre poziţia Israelului în eforturile sale de a obţine suport pentru respingerea acordului.

El a declarat că există mai multe “breşe fatale” în acest acord, adăugând că acesta “nu blochează calea Iranului pentru obţinerea unei bombe”, ci mai degrabă pavează această cale.

Acordul, văzut ca o moştenire a preşedintelui american Barack Obama în sectorul politicii externe, oferă Iranului “două căi pentru a obţine o bombă”: fie Teheranul va încălca acordul, fie îl va respecta şi va aştepta să expire, a avertizat Netanyahu.

“Conference of Presidents and Jewish Federations in the US and Canada” i-a încurajat pe cei care vizionau discursul lui Netanyahu să ia parte la conferinţă prin intermediul calculatoarelor şi telefoanelor mobile, precum şi prin grupurile de vizionare organizate la instituţiile evreieşti.

În timpul discursului său de marţi, premierul israelian a răspuns la mai multe întrebări care au fost trimise în anterior.

Una dintre întrebări s-a referit la alternativa Israelului pentru acordul nuclear – administraţia americană a insistat că nu există nicio alternativă viabilă la acord şi că opozanţii acestuia nu au avut nicio altă soluţie de oferit în afara războiului.

“Creşteţi sancţiunile, creşteţi presiunea”, a declarat Netanyahu, adăugând că Iranul nu va pleca de la masa de negocieri, chiar dacă este supus unor sancţiuni mai dure, şi că va tolera restricţii chiar mai severe asupra programului său nuclear.

El a susţinut că opoziţia faţă de acest acord în cadrul spectrului politic israelian este un indicator al naturii periculoase a acordului.

“O mare majoritate dintre israelieni” se opun acordului, a declarat Netanyahu, adăugând că, din moment ce acesta nu este o chestiune partizană în Israel, nu ar trebui să fie o chestiune partizană nici în SUA. “Treceţi dincolo de nivelul politicii partizane. Judecaţi [acordul] în esenţa sa, doar în esenţa sa.”

“Opuneţi-va acestui acord periculos”, a implorat premierul israelian.

Netanyahu i-a acuzat pe susţinătorii acordului că încearcă să înăbuşe dezbaterea, adăugând că aceştia au interpretat eronat acordul pentru a câştiga suportul necesar aprobării acestuia.

“Acest acord va aduce război”, a avertizat el. “Iranul poate respecta acordul sau Iranul poate încalcă acordul”, a declarat Netanyahu, adăugând că, indiferent de situaţie, Teheranul va obţine o bombă. “Sute de bombe”, a mai susţinut el.

Mai mult, Iranul a construit rachete balistice intercontinentale pentru “a vă lovi pe voi”, nu Israelul, a declarat premierul israelian.

Netanyahu a mai prezis o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu – “cea mai schimbătoare regiune a planetei” – în urma încheierii acordului, susţine ziarul Times of Israel.

“Acesta este un coşmar adevărat”, a adăugat premierul israelian.

Comunitatea evreilor americani este văzută ca un barometru esenţial pentru soarta acordului, din moment ce Congresul SUA se bucură de o perioadă de evaluare a acordului de 60 de zile, înainte să aibă loc un vot crucial pentru aprobarea sau respingerea acestuia în luna septembrie. Mai multe organizaţii evreieşti au cerut membrilor săi să facă presiuni asupra reprezentanţilor ca să se opună acordului, despre care criticii susţin că nu va împiedica Teheranul să devină o putere nucleară pe termen lung.

Alte organizaţii, precum American Jewish Committee, susţin că încă evaluează detaliile acordului şi că nu au o poziţie oficială în privinţa acestuia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.