Scandal uriaş la dezbatere. Nicuşor Dan scoate documente: Vă acuz că aţi devalizat statul / Antonescu: Vă dau în judecată! Calomniator de cea mai joasă speţă

Prezidenţiabilii Nicuşor Dan şi Crin Antonescu au avut schimburi dure de replici în cadrul cărora primarul general l-a acuzat pe candidatul comun al coaliţiei PSD-PNL-UDMR că a devalizat patrimoniul statului, mai exact că a dat, pe vremea când era ministru al Sporturilor, 34 de hectare de teren din domeniul public către dezvoltatori imobiliari.
Pe măsură ce Nicuşor Dan îşi lansa acuzaţiile, Crin Antonescu se enerva în crescendo.
Redăm dialogul dintre cei doi:
Crin Antonescu: Eu aş vrea să vă întreb ceva serios pentru cei care ne urmăresc. Deplângeţi deficitul, îl deplâng şi eu, toată lumea îl deplânge, dar v-aţi gândit că poate prietenul dumneavoastră, Marcel Ciolacu — că e mai prieten Marcel Ciolacu cu dumneavoastră decât cu mine — avea un deficit ceva mai mic? Dacă PIB-ul Bucureştiului putea şi el să crească, dacă n-ar fi fost blocat de un primar inert şi izolat şi care a blocat Bucureştiul, inclusiv din punct de vedere economic, patru ani? V-aţi gândit la deficit?
Nicuşor Dan: O, domnule Antonescu, chiar nu mă aşteptam să preluaţi retorica rechinilor imobiliari. Deşi cred că o să ajungem la trecutul dumneavoastră din anii ’90 şi putem să găsim acolo nişte explicaţii. PIB-ul Bucureştiului nu a scăzut.
Crin Antonescu: Iar faceţi referiri la animale şi nu o să fie bine. Eram pui de rechin în anii ’90?
Nicuşor Dan: Da, şeful rechinilor din anii ’90. Pe bazele sportive ale României.
Crin Antonescu: Aoleu! Ştiţi ceva despre sport?
Nicuşor Dan: Da. Ştiu că a stat un ministru al Tineretului şi Sportului care a dat nişte baze sportive la nişte oameni, cum ar fi Puiu Popoviciu, cum ar fi domnul Paşcani, cum ar fi Dumitru Dragomir.
Crin Antonescu: Sunteţi într-o mare eroare, domnul meu.
Nicuşor Dan: Cred că o să ajungem să dezbatem asta.
Crin Antonescu: Aţi pronunţat nişte nume. Şi dacă nu sunteţi în stare oficială de iresponsabilitate, vreau să discutăm acum clar. A fost un ministru al Sportului care n-a avut niciodată nicio relaţie de niciun fel cu oamenii amintiţi. Paşcani, Puiu Popoviciu, Dumitru Dragomir.
(...) Dumneavoastră, ca procesoman calificat, trebuie să ne spuneţi exact ce terenuri şi cui am dat eu. Cei cu care aţi încercat nu sunt buni. Aţi greşit.
Nicuşor Dan: Haideţi să vedem.
Crin Antonescu: Da, să revenim cu deficitul. Haideţi să vedem cu economia Bucureştiului.
Moderator: E o acuzaţie gravă şi ea trebuie lămurită, trebuie probată. Nu putem lăsa lucrurile aşa.
Nicuşor Dan începe să arate la camere o serie de hârtii: Avem aici semnătura dumneavoastră, Crin Antonescu, avem aici semnătura domnului Antonescu... Vi le dau, domnule Antonescu, să le cercetaţi.
Crin Antonescu: Le cunosc. E semnătura mea, nu?
Nicuşor Dan: Aşa, în rezumat. În 1999 noi am avut un ministru al Tineretului şi Sportului, domnul Crin Antonescu. Domnul Crin Antonescu, în calitate de ministru, a atestat dreptul de proprietate pentru şapte hectare din parcul Herăstrău pentru BTT, şapte hectare din ştrandul Tineretului, nouă hectare din baza sportivă Pantelimon, nouă hectare din baza sportivă Străuleşti şi două hectare din baza sportivă Băneasa. Ulterior, ele au trecut din domeniul public al statului în proprietatea BTT, care era o societate în subordine a Ministerului Tineretului şi Sporturilor.
Ca o paranteză legat de "penal", subordonatul dumneavoastră care conducea BTT-ul a primit şase ani de închisoare cu executare, iar dumneavoastră, într-un referat al procurorului, aţi fost acuzat de abuz în serviciu...
Crin Antonescu: Dar eu nu ştiu.
Nicuşor Dan: ...dar "ghinion", cum spune un prieten de-al dumneavoastră, a intervenit prescripţia.
Crin Antonescu: Păi staţi.
Moderator: Care e acuzaţia?
Nicuşor Dan: Biroul pentru Turism pentru Tineret, BTT, din subordinea Ministerului Transporturilor...
Crin Antonescu: Pardon, Sporturilor — insist!
Nicuşor Dan: E mai puţin important decât 34 de hectare.
Crin Antonescu: Nu distingeţi între transporturi şi sporturi.
Nicuşor Dan: Eu disting între 34 de hectare ale patrimoniului României, care au fost date de către dumneavoastră şi avem nişte contracte cu firma Nic Import Export, avem nişte contracte de vânzare-cumpărare cu o firmă care se numeşte Domino, care era controlată...
Moderator: Nicuşor Dan, care este acuzaţia? Şi vă rog să-i daţi domnului Antonescu documentele, pentru că vrem, suntem curioşi, să aflăm răspunsul. Care e acuzaţia?
Nicuşor Dan: Acuzaţia este că, prin acte ilegale pe care le-aţi semnat, nişte terenuri care aparţineau domeniului public al statului, adică nouă, au fost date unor dezvoltatori imobiliari. 34 de hectare. Inclusiv două hotărâri judecătoreşti care spun că acele acte au fost emise ilegal.
Moderator: Documentele, vă rog. Să i le daţi lui Crin Antonescu.
Crin Antonescu: Domnule Dan, dacă eu vă dau în judecată pe afirmaţiile pe care le-aţi făcut chiar la oră de vârf, mă gândesc că din nou bieţii bucureşteni plătesc milioane de euro caselor de avocatură pe care le tocmiţi dumneavoastră. Pentru că dacă veţi fi sancţionaţi pentru asemenea acuzaţii şi calomnii, veţi plăti din nou, cum aţi mai făcut-o în repetate rânduri, din bugetul Capitalei, din banii bucureştenilor.
Eu, în calitate de ministru, nu am făcut decât, în conformitate cu legile în vigoare atunci, să trec în proprietatea publică-privată a statului ceea ce administra această companie BTT. Este un lucru foarte clar, este un lucru pe care l-am discutat, sunt 20 de ani de atunci, dacă nu ştiţi, de nu ştiu câte ori, şi care este perfect acoperit legal.
Asta trebuia să fac, pentru că eu, spre deosebire de domnul Dan, care refuză să semneze atunci când legea-l obligă să semneze, blocând, cum a blocat, de exemplu, construcţia şi modernizarea a şapte spitale...
Deci, vă rog să produceţi, dacă dumneavoastră aveţi acces la actele procuraturii... Niciodată nu am fost informat, sunt 20 de ani de atunci, că vreun procuror îmi cercetează activitatea ca să intervină prescripţia. Niciodată nu am fost acuzat, niciodată nu am fost chemat la parchet. Domnul Nicuşor însă are referate ale procurorilor. Să le vedem.
Contractele pe care le-aţi adus aici, dacă le-aţi adus, dacă-i vreun contract de vânzare-cumpărare sau aşa ceva, dacă-i vreun contract care are semnătura mea, vă rog să-l produceţi. Dacă nu, vă rog să vă recunoaşteţi iresponsabil sau temporar, pe seară, iresponsabil, sau vă dau în judecată. Vă rog, contractul, semnătura mea. Şi anul când acele contracte s-au încheiat.
Nicuşor Dan: Contractele au fost semnate de subordonaţii dvs.
Crin Antonescu: Care subordonaţi ai mei şi când au semnat?
Nicuşor Dan: În mandatul dvs. de ministru.
Crin Antonescu: Data, vă rog! Citiţi de pe contract!
Nicuşor Dan: Eu nu am venit aici să fac circ. Am venit să vă acuz că aţi devalizat statul român.
Crin Antonescu: Eu v-am tratat cu toată îngăduinţa şi cu tot respectul. Dar în momentul în care dvs. vă permiteţi să vă lăsaţi manipulat de foşti ofiţeri SRI la vedere în staff-ul dvs. sau de cine ştie ce securişti de ieri şi de azi să produceţi asemenea calomnii...
Nicuşor Dan: Ce legătură are una cu alta. A devalizat statul român şi vine cu fel de fel de...
Crin Antonescu: Care subalterni, când şi ce contracte?
Nicuşor Dan: Eu nu cred că la acest nivel, cineva poate să afirme că albul e negru şi negru e alb. Dvs. în nume personal aţi semnat nişte acte declarate ilegale de instanţă. Şi am aici două hotărâri judecătoreşti, pronunţate de instanţe civile, care spun că aceste acte sunt ilegale.
Crin Antonescu: Trebuie să aveţi probe. Dacă nu, vă sfătuiesc să mergeţi la un post de televiziune - RTV, unde sunt adunaţi de-alde dumneavoastră. Hai!
Moderator: Câtă vreme aveţi acest dialog verbal, nu se înţelege absolut nimic. Îi puteţi răspunde domnului Crin Antonescu?
Nicuşor Dan: Ce a rămas din această discuţie, dincolo de animale şi fel de fel de metafore, a rămas că domnul Antonescu a scos din domeniul public 34 de hectare de baze sportive, 5 doar în Bucureşti, că pe două din aceste acte instanţele s-au pronunţat definitiv şi au spus că a încălcat legea şi că subordonaţii domniei sale, pentru că Ministerul Tineretului şi Sportului era acţionar principal la această companie BTT — deci responsabilitatea pe activitatea BTT-ului revenea ministrului Tineretului şi Sportului — subordonaţii domniei sale au înstrăinat către dezvoltatori imobiliari nişte bunuri care ne aparţineau nouă, drept pentru care...
Crin Antonescu: ... deci nu eu — nu eu sunt vreun rechin. Ce subordonaţi, când?
Nicuşor Dan: Acest subordonat, şeful BTT-ului, în subordinea directă a domnului Antonescu, a luat 6 ani de puşcărie.
Crin Antonescu: Dar este o minciună! Să spună ce subordonaţi şi când au înstrăinat. Deci am făcut nişte paşi, totuşi, domnul Nicuşor Dan. Nu eu sunt rechin, nu eu am dat ceva rechinilor. Am ajuns la subordonaţii mei care ar fi dat ceva rechinilor. Vă rog să-i numiţi şi vă rog să citiţi data contractului.
Nicuşor Dan: Cred că e suficient şi cred că cine se uită la noi a înţeles.
Crin Antonescu: Eu nu cred, sigur... să ne oprim, că e jenant, dar eu nu cred că e suficient decât ca să arătăm că domnul Nicuşor Dan ori este manipulat şi nu înţelege ce face şi ce spune, ori este un calomniator de cea mai joasă speţă.