Dezbaterea prezidenţială: Cum se poziţionează Antonescu, Nicuşor Dan şi Lasconi pe tema războiului din Ucraina

Candidatii  pentru functia de Presedinte (captura video)
Andrei Pricopie
28.04.2025

Cei trei candidaţi care participă la dezbaterea prezidenţială organizată luni seară, de Digi24, la Palatul Cotroceni, s-au poziţionat faţă de războiului din Ucraina şi negocierile de pace care au loc în acest context.

"Să începem dezbaterea cu prima provocare, prima întrebare. Planul de pace al lui Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, partenerul strategic al României. Planul de pace pentru Ucraina prevede cedarea teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv Peninsula Crimeea. Planul european respinge orice fel de concesii teritoriale. Pentru România este esenţial ca Rusia să nu fie actor în Marea Neagră din nou. De aceea, România formulează şi ea un punct de vedere. Care este alegerea dumneavoastră? Şi vă rugăm să o argumentaţi", a fost întrebarea pusă de jurnalişti celor trei candidaţi prezenţi la dezbatere.

Ce spune Nicuşor Dan

"Da, în primul rând e importantă ordinea internaţională pe care Rusia a violat-o acum 10 ani, 11 ani, când a preluat Crimeea şi acum 3 ani când a început războiul cu Ucraina. Şi este foarte, foarte important ca comunitatea europeană, statele europene să nu premieze agresorul.

Este la fel de importantă... Securitatea României depinde în mod esenţial de modul în care se va sfârşi războiul din Ucraina, pentru că una e să ai şi România şi Republica Moldova, una e să ai Ucraina vecin şi alta e, Doamne fereşte, să ai Rusia vecin. De aceea, faptul că România a avut o poziţie bună în politica sa externă în ceea ce priveşte Ucraina, e un lucru care trebuie subliniat.

România trebuie, în acord cu partenerii săi europeni, să continue să sprijine Ucraina, astfel încât pacea, când va fi, să fie o pace pe care poporul şi naţiunea ucraineană şi le doresc."

Ce spune Elena Lasconi

"Rusia nu se opreşte, doamnă. În calitate de preşedinte al României, nu o să recunosc Crimeea, ca fiind parte a Rusiei... Dacă aş fi preşedintele Ucrainei, nu aş ceda un centimetru din ţara mea, nimănui.

Dar nu sunt preşedintele Ucrainei şi nici nu candidez acolo, candidez în România şi pe mine mă interesează interesul naţional şi interesul poporului, dar poziţia mea este foarte clară. De asemenea, aş vrea să stau la masă cu liderii europeni, cu ceilalţi 26 de lideri europeni, să discutăm despre asta, dar se pare că deja există o direcţie foarte clară şi de când la Washington s-a instaurat administraţia Trump, predictibilitatea o găsim doar din zona Bruxelles-ului, iar cămaşa ne este mai aproape decât sacoul, în sensul că ar trebui să ţinem aproape de Bruxelles, dar este foarte adevărat că ar trebui să lucrăm şi la parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.

Este foarte important cum se va încheia pacea, dar de cum se va încheia pacea trebuie să vorbească doar ucrainenii. Ei trebuie să fie la masă, pentru că o pace durabilă depinde foarte mult de ei."

Ce spune Crin Antonescu

"Interesul naţional al României are trei componente majore, în opinia mea.

Unu, graniţa rusă cât mai departe de graniţa României. Când spun asta, mă refer evident şi la zona apelor teritoriale, mă refer şi la Marea Neagră. Amintesc faptul că depozitele de gaze, de exemplu din Neptun Deep, sunt şi zona economică exclusivă, sunt învecinate cu zona maritimă care ţine astăzi de Ucraina. Şi asta e foarte important.

În al doilea rând, să existe o conservare şi o păstrare a respectării legislaţiei şi dreptului internaţional. O ţară ca România este întotdeauna interesată să mai existe, să se respecte şi să funcţioneze reguli fundamentale ale dreptului internaţional.

În al treilea rând, este într-adevăr un moment în care se verifică opţiuni, iar opţiunea României în interiorul Uniunii Europene, pentru că noi nu suntem mai aproape de Uniunea Europeană, suntem Uniunea Europeană, înseamnă o convergenţă, o coerenţă şi o eficienţă a acţiunilor noastre în comun. Eu nu-mi permit să-i dau sfaturi nici preşedintelui Ucrainei, domnul Zelenski, evident că nu pot influenţa, nu doar pentru că nu-s preşedinte, şi dacă aş fi poziţia finală a Statelor Unite în această decizie, dar cred că demersurile noastre trebuie să meargă în direcţia şi sub interesele de care am vorbit."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor