MERS a făcut 76 de victime în Arabia Saudită. Ministrul Sănătăţii concediat
alte articole
Cel puţin 257 de persoane au fost contaminate şi alte 76 de persoane au decedat în urma epidemiei provocate de virusul MERS, iar numărul victimelor par că va continua să crească, a anunţat, luni agenţia de ştiri SPA.
MERS este un virus care poate cauza moartea, înrudit cu cel al sindromului respirator acut, SARS. SARS, care se transmite prin aer, a facut ravagii în China, omorând oficial sute de persoane. Deoarece regimul de la Beijing a ascuns epidemia luni de zile, se crede însă că numărul victimelor epidemiei de SARS ar fi fost cu mult mai mare, de ordinul zecilor de mii.
Principalul focar al epidemiei de MERS este Arabia Saudită, unde numărul total al deceselor a ajuns la 76 din 256 de cazuri înregistrate oficiale, însă doctorii sunt panicaţi din cauza capacităţii de răspândire a virusului.
Numărul bolnavilor de MERS din regatul saudit înregistraţi în ultima lună a creat o criză în rândul spitalelor din oraşului Jeddah, din vest, ceea ce a determinat o serie de demişii ale medicilor.
Ministrul saudit al Sănătăţii, medicul Abddallah al-Rabiah, a fost eliberat din funcţie şi numit consilier în Cabinetul regal cu rang de ministru, a anunţat agenţia de ştiri SPA, adăugând că locul acestuia a fost ocupat temporar de către ministrul saudit al Muncii, Adel Faqih.
Oficialii ministerului Sănătăţii au mai anunţat, duminică, că virusul nu a creat încă o epidemie.
Criticat aspru pentru modul de gestionare a crizei în spaţiul virtual, Rabiah a asigurat că serviciile efectuate de cadrele sale sunt "compatibile cu standardele internaţionale".
Ministerul Sănătăţii s-a consultat cu 22 de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi cinci firme farmaceutice mondiale în speranţa că se va putea găsi un vaccin pentru coronavirus.
Duminică, Organizaţia Naţională a Sănătăţii a confirmat că MERS a cauzat 93 de decese din 253 de cazuri înregistrate global. Majoritatea cazurilor au avut loc pe teritoriul Arabiei Saudite însă unele cazuri izolate au apărut în Europa şi în nordul Africii.