Satelitul rus legat de programul nuclear pare să fie scăpat de sub control, spun analiştii americani

Un trio de sateliţi ruşi secreţi a eliberat un obiect misterios pe orbită (X - screenshot)
Redacţia
26.04.2025

Un satelit secret din spaţiu, aparţinând Rusiei, despre care oficialii americani cred că este conectat la un program de arme nucleare antisatelit, pare să se rotească în mod incontrolabil, ceea ce sugerează că ar putea să nu mai funcţioneze.

Evoluţia ar putea reprezenta un eşec pentru eforturile Moscovei în domeniul armelor spaţiale, potrivit analiştilor americani.

Satelitul Cosmos 2553, lansat de Rusia cu câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei în 2022, a avut mai multe episoade de rotire aparent haotică în ultimul an, potrivit datelor radar Doppler furnizate de firmă de urmărire spaţială LeoLabs şi informaţiilor optice furnizate de Slingshot Aerospace - transmite Reuters.

Considerat a fi un satelit radar pentru serviciile de informaţii ruseşti, precum şi o platformă de testare a radiaţiilor, satelitul a devenit anul trecut centrul acuzaţiilor că Rusia dezvoltă de câţiva ani o armă nucleară capabilă să distrugă reţele întregi de sateliţi, precum vastul sistem de internet Starlink al spacex, utilizat de trupele ucrainene.

Oficialii americani consideră că scopul Cosmos 2553, deşi nu este în sine o armă, este o componentă menită să ajute Rusia să dezvolte o armă nucleară antisatelit. Rusia a negat că dezvoltă o astfel de armă şi afirma că satelitul are scopuri de cercetare.

Rusia este de zeci de ani angajată într-o cursă pentru securitate spaţială cu SUA, care, în ultimii ani, s-a intensificat şi a ajuns în atenţia publicului, pe măsură ce orbita Pământului a devenit scena competiţiei din sectorul privat şi pentru tehnologiile militare care ajută forţele terestre.

Satelitul Cosmos 2553 se află pe o orbită relativ izolată, la aproximativ 2.000 km deasupra Pământului, într-o zonă cu radiaţii cosmice intense, pe care sateliţii de comunicaţii sau de observare a Pământului o evita de obicei.

În noiembrie, LeoLabs a detectat ceea ce părea a fi mişcări eronate ale satelitului, folosind măsurători radar Doppler din reţeaua sa globală de staţii terestre. În decembrie, compania şi-a actualizat evaluarea la „încredere ridicată” că satelitul se prăbuşea, pe baza datelor radar suplimentare şi a imaginilor satelitului realizate de o altă companie spaţială, a declarat pentru Reuters Darren McKnight, Senior Technical Fellow la LeoLabs.

Ministerul Apărării din Rusia nu a răspuns la solicitarea de comentarii.

„Această observaţie sugerează cu tărie că satelitul nu mai este operaţional”, a declarat Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un grup de reflecţie cu sediul la Washington, referindu-se la analiza LeoLabs în raportul său anual Space Threat Assessment, publicat vineri.

Comandamentul Spaţial al SUA, care urmăreşte obiectele din spaţiu şi a condamnat în trecut sateliţii militari ruşi, a declarat că este la curent cu schimbarea altitudinii Cosmos 2553, dar a refuzat să ofere o evaluare suplimentară cu privire la starea actuală a acestuia.

Satelitul a dat semne de comportament ciudat. Slingshot, a cărui reţea globală de telescoape urmăreşte nava spaţială de la lansarea sa din 5 februarie 2022, a detectat mişcări în mai 2024.

„Slingshot a observat că luminozitatea obiectului a devenit variabilă, indicând o posibilă cădere”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Totuşi, conform ultimelor observaţii ale Slingshot, Cosmos 2553 pare să se fi stabilizat.

Serviciile comerciale de urmărire spaţială sunt relativ noi, dar se dezvoltă rapid şi sunt foarte solicitate, odată cu creşterea numărului de sateliţi civili şi militari din spaţiu.

Departamentul Apărării al SUA şi armatele altor ţări, dornice să evite erorile de calcul militare, au acordat o prioritate ridicată îmbunătăţirii vizibilităţii în orbită, pentru a distinge mai bine între diferitele tipuri de manevre ale navelor spaţiale şi pentru a determina dacă obiectele sunt civile sau militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor