Maia Sandu, la Summitul Comunităţii Politice Europene: Împreună construim un viitor sigur, cu oportunităţi şi o viaţă mai bună pentru oameni

Consolidarea păcii şi securităţii în regiune şi în întreaga Europa, creşterea rezilienţei economice a Republicii Moldova, promovarea proiectelor care îmbunătăţesc calitatea vieţii şi avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, sunt câteva dintre subiectele atinse de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la cea de-a şasea ediţie a Summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), la care a participat vineri 16 mai, organizată în capitala Albaniei, Tirana.
Comunitatea Politică Europeană a fost creată la iniţiativa Preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi reprezintă o platformă de dialog politic despre pace şi securitate pe continent, dar şi despre cooperarea dintre statele UE şi cele din afara spaţiului comunitar. Evenimentul, găzduit de prim-ministrul Edi Rama, a reunit 47 de lideri europeni, şefi de stat şi de guvern.
Liderii statelor participante s-au declarat alături de poporul Republicii Moldova în parcursul său liber ales – către un viitor mai bun într-o Europa puternică, unită şi paşnică.
„Noi, liderii Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României şi Regatului Unit, împreună cu preşedintele Consiliului European şi preşedinta Comisiei Europene, ne reafirmăm sprijinul ferm şi unit pentru Republica Moldova şi viitorul său european, în urma unei întrevederi cu preşedinta Maia Sandu, în marja Summitului Comunităţii Politice Europene de la Tirana.
Salutăm angajamentul continuu al Republicii Moldova faţă de reformele democratice, statul de drept şi valorile împărtăşite de întreaga Europa. Moldova a consfinţit în Constituţie obiectivul de a adera la Uniunea Europeană, arătând clar că acesta este drumul ales de cetăţenii săi pentru viitorul ţării”, se arată într-o declaraţie comună a liderilor ţărilor participante la Summit.
Aceştia s-au arătat hotărâţi să sprijine Republica Moldova în drumul său de a deveni o democraţie prosperă şi solidă – în care cetăţenii se bucură de aceleaşi oportunităţi şi nivel de trai precum cetăţenii Europei.
„Vom continua să susţinem eforturile ţării de a construi o economie mai puternică şi mai competitivă – care creează locuri de muncă, atrage investiţii şi aduce beneficii concrete pentru toţi cetăţenii moldoveni. Apreciem eforturile Republicii Moldova de a menţine stabilitatea într-un context regional dificil şi de a acţiona ca un partener de încredere pentru pacea şi securitatea europeană.
Pe măsură ce ţara se pregăteşte pentru viitoarele alegeri parlamentare, este esenţial ca cetăţenii moldoveni să îşi poată alege liber viitorul, fără interferenţe externe. Vom continua să sprijinim Moldova în apărarea proceselor sale democratice şi în consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor externe”, se mai arată în declaraţie.
În context, preşedinta Maia Sandu a punctat că „împreună construim un viitor sigur, pentru ca oamenii să aibă parte de oportunităţi, locuri de muncă şi o viaţă mai bună – ca în restul Europei. Susţinerea lor ne dă forţa şi încrederea să ne continuăm cu hotărâre drumul spre locul nostru în familia europeană.”, a precizat Preşedinta Maia Sandu.
La întrevederea cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, atât Maia Sandu cât şi omologul ei şi-au reconfirmat angajamentul comun pentru integrarea europeană şi consolidarea securităţii în regiune.
„Ţările noastre merg pe acest drum cot la cot – pentru pace, bunăstare şi o viaţă mai sigură pentru cetăţenii noştri. Aderarea noastră va face Europa mai puternică şi mai unită”, a menţionat Maia Sandu.
Şefa statului a avut întrevederi şi cu lideri europeni din Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Estonia, Letonia, Lituania şi Norvegia. Discuţiile s-au axat pe consolidarea relaţiilor bilaterale şi pe intensificarea cooperării în domenii importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
Summitul inaugural al Comunităţii a avut loc la Praga, în octombrie 2022, iar cea de-a doua ediţie a fost găzduită de Republica Moldova în iunie 2023.