Şase ţări resping noua hartă a Chinei cu "linia de 10 segmente" care include Taiwanul

Reciful Mischief Reef din grupul de insule Spratlys, în Marea Chinei de Sud. (Youtube - screenshot)
Aldgra Fredly
04.09.2023

Cel puţin şase ţări vecine au obiectat faţă de noua hartă naţională "standard" a Chinei, care prezintă o "linie cu 10 segmente" în loc de cele nouă folosite anterior pentru a revendica Marea Chinei de Sud.

Harta revizuită, publicată de Ministerul chinez al Resurselor Naturale la 28 august, prezintă revendicările extinse ale Chinei în disputata Mare a Chinei de Sud, cu o liniuţă suplimentară la est de Taiwan.

Ea include, de asemenea, statul indian Arunachal Pradesh şi Aksai Chin de la graniţa himalayană, pe care China le controlează, dar pe care India le revendică, precum şi teritoriul rusesc al Insulei Bolşoi Uşuriiskii.

A doua zi după ce harta a fost făcută publică, guvernul indian a înaintat un protest ferm împotriva Chinei pe canale diplomatice şi a declarat că pretenţiile teritoriale ale Beijingului sunt complet nefondate.

"Respingem aceste revendicări, deoarece nu au nicio bază. Astfel de demersuri ale părţii chineze nu fac decât să complice rezolvarea chestiunii frontierei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Arindam Bagchi.

Beijingul a publicat harta înainte de summitul G20 din India, programat pentru 9-10 septembrie. Partidul Comunist Chinez (PCC) a decis să îl trimită la summit pe premierul chinez Li Qiang în locul liderului PCC, Xi Jinping.

De asemenea, Ministerul de Externe al Malaeziei a respins "pretenţiile maritime unilaterale" ale Chinei şi a declarat că noua hartă încalcă pretenţiile Malaeziei în statele sale Sabah şi Sarawak.

"Malaezia nu recunoaşte pretenţiile Chinei în Marea Chinei de Sud, aşa cum sunt prezentate în 'Harta standard a Chinei ediţia 2023', care acoperă zona maritimă a Malaeziei", a declarat ministerul, adăugând că "Harta nu este în niciun fel obligatorie pentru Malaezia".

Malaezia a transmis că problemele teritoriale sunt "complexe şi sensibile" şi ar trebui să fie rezolvate prin dialog, în conformitate cu Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării (United Nations Convention on the Law of the Sea / UNCLOS) din 1982.

În Nepal, guvernul a îndemnat Beijingul şi alte naţiuni să respecte harta politică aprobată de parlamentul său în 2020.

Ziarul The Tribune din India a raportat că noua hartă a Chinei pare să recunoască Limpiyadhura, Kalapani şi Lipulekh - toate revendicate de Nepal - ca făcând parte din India.

"Nepalul rămâne ferm şi clar în ceea ce priveşte harta sa politică şi administrativă aprobată în unanimitate de Parlamentul Nepalului în 2020", a precizat guvernul nepalez într-un comunicat la 1 septembrie.

Harta chineză denaturează suveranitatea Taiwanului

Între timp, Taiwanul a afirmat că nu face parte din China, adăugând că Beijingul nu a condus niciodată insula.

"Indiferent cât de mult distorsionează guvernul chinez revendicările sale privind suveranitatea Taiwanului, nu poate schimba faptul obiectiv al existenţei ţării noastre", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului taiwanez de Externe, Jeff Liu.

Partidul Comunist Chinez (PCC) consideră Taiwanul o provincie renegată care trebuie unită cu China continentală prin orice mijloace, chiar dacă Taiwanul nu a fost niciodată condus de PCC şi are propriul guvern democratic.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Vietnamului, Pham Thu Hang, a afirmat într-o declaraţie că noua hartă a Chinei încalcă suveranitatea Vietnamului asupra Insulelor Paracel şi Spratly din Marea Chinei de Sud.

"Suveranitatea şi pretenţiile maritime ale Chinei bazate pe această linie punctată, aşa cum sunt prezentate pe harta de mai sus, sunt nule şi neavenite. Astfel de revendicări contravin dreptului internaţional, în special UNCLOS 1982", a declarat Pham.

Filipine a declarat că noua hartă este o încercare a Chinei de a-şi legitima pretinsa suveranitate şi jurisdicţie asupra caracteristicilor şi zonelor maritime filipineze din Marea Chinei de Sud. Aceasta a îndemnat China să respecte dreptul internaţional.

"Prin urmare, Filipine face apel la China să acţioneze în mod responsabil şi să respecte obligaţiile care îi revin în temeiul UNCLOS şi al hotărârii arbitrale definitive şi obligatorii din 2016", a declarat Departamentul de Afaceri Externe al Filipinelor.

În 2016, Tribunalul de la Haga a dat dreptate Filipinelor în disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, dar China a refuzat să recunoască hotărârea. Vietnamul, Malaezia, Taiwanul şi Brunei s-au confruntat, de asemenea, cu PCC din cauza pretenţiilor sale în Marea Chinei de Sud.

Publicarea noii hărţi a Chinei a avut loc la doar câteva zile după ce Filipine a anunţat planuri de patrulare bilaterală comună cu Australia în Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor