Şase ofiţeri ai NATO sunt blocaţi în oraşul ucrainean Mariupol, susţin forţele separatiste

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat, luni, că nu a fost informată despre posibila prezenţă a ofiţerilor NATO în oraşul sudic ucrainean Mariupol.

”Despre această problemă în particular pot spune că nu sunt la curent cu prezenţa vreunui ofiţer NATO în Mariupol”, a declarat reprezentantul NATO.

La începutul zilei de luni, reprezentanţii forţelor separatiste din Ucraina au declarat că un grup de şase ofiţeri ai NATO au fost blocaţi în oraşul Mariupol din regiunea Doneţk.

Săptămâna trecută, forţele separatiste din Doneţk au susţinut că au preluat controlul punctelor de frontieră şi a poziţiilor defensive de la marginea oraşului Mariupol, din sud-estul Ucrainei.

De la începutul lunii aprilie, autorităţile ucrainene au desfăşurat operaţiuni militare împotriva forţelor separatiste din estul Ucrainei, care refuză să recunoască legitimitatea guvernului de la Kiev şi care sunt sprijinite de armata rusă.

Potrivit ultimelor estimări ale ONU, aproximativ 2.600 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începerea operaţiunilor şi aproximativ 6.000 de persoane au fost rănite. Autorităţile din Doneţk au argumentat că bilanţul pierderilor din rândul civililor reprezintă jumătate din totalul victimelor.

Moscova a condamnat în mod repetat acţiunile militare ale Kievului în estul Ucrainei şi a cerut încetarea imediată a conflictelor.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în luna martie 2014 şi apoi a început agresiunea împotriva teritoriilor ucrainene estice. La cererea statelor aliate din Europa de Est, NATO şi-a sporit prezenţa militară, inclusiv cea aeriană în zona statelor baltice şi prezenţa maritimă în Marea Neagră, în apropierea graniţei cu Rusia.

Rusia s-a arătat îngrijorată de prezenţa militară a NATO în apropierea graniţelor sale, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că forţele armate ale Rusiei, susţinute printr-un arsenal nuclear, sunt pregătite să întâmpine orice agresiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe