Sarkozy, investigat oficial pentru finanţarea campaniei prezidenţiale din 2012

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat în mod oficial într-un caz legat de firma de relaţii publice Bygmalion, care este acuzată de fals în acte contabile. Scandalul ar putea nărui planurile lui Sarkozy de a participa la alegerile prezidenţiale din 2017.
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.02.2016

Nicolas Sarkozy (61 de ani) a fost interogat marţi de magistraţi în legătură cu încălcarea regulilor privind cheltuielile din timpul campaniei la alegerile prezidenţiale din 2012, care s-a soldat cu eşec.

În seara zilei de marţi, procurorii au confirmat faptul că fostul preşedinte francez va fi anchetat în mod oficial.

Experţii judiciari au precizat că mişcarea este un preludiu la un posibil proces.

Firmă de relaţii publice anchetată

Cazul vizează activitatea companiei de relaţii publice Bygmalion, care a organizat o parte din apariţiile publice ale lui Sarkozy în timpul campaniei sale electorale din 2012, fiind acuzată că a folosit un sistem vast de contabilitate ilegală.

Bygmalion ar fi cerut 18,5 milioane de euro partidului de dreapta al lui Sarkozy – pe atunci numit UMP, ulterior schimbându-şi numele în Partidul Republicanilor – în loc ca această sumă să fie înregistrată în contul campaniei lui Sarkozy.

Facturarea incorectă a permis companiei să depăşească cu mult plafonul legal al cheltuielilor pentru campania prezidenţială, fixat la 22,5 milioane de euro.

O sursă juridică a precizat că Sarkozy a fost anunţat anterior că citaţia ar putea duce la deschiderea unei anchete oficiale împotriva sa, care ar putea fi un preludiu la un posibil proces.

Fostul preşedinte a negat în repetate rânduri că a ştiut despre acest sistem ilegal de facturare, conform Deutsche Welle.

Până acum, 13 persoane de la Bygmalion şi UMP au fost inculpate pentru fraudă, abuz de încredere şi finanţare ilegală a campaniei prezidenţiale.

Revenirea în politică periclitată?

Sarkozy s-a retras iniţial din politică după ce a pierdut alegerile din 2012, dar a revenit doi ani mai târziu. Însă planurile sale de a participa la următoarele alegerile prezidenţiale din mai 2017 au fost puse sub semnul întrebării din cauza mai multor scandaluri de corupţie.

Aceste scandaluri includ acuzaţii privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2007 cu bani proveniţi de la răposatul dictator libian Moammer Gaddafi, o anchetă referitoare la un circuit al comisioanelor privind vânzările de arme către Pakistan în anii '90 şi încercarea lui Sarkozy de a mitui un magistrat pentru a obţine informaţii secrete despre un alt caz de corupţie în care era implicat.

Această ultima investigaţie a fost extinsă dincolo de compania Bygmalion şi analizează o altă sumă, de 13,5 milioane de euro, cheltuită de UMP în timpul campaniei din 2012, dintre care doar 3 milioane au fost declarate la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor