În raioanele Herţa şi Noua Suliţă din Ucraina se închid şcolile româneşti

Situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi se află în atenţia misiunii speciale de monitorizare a OSCE după ce mai multe şcoli cu predare în limba română urmează să fie desfiinţate sau transformate în şcoli mixte, scrie Vitalie Zâgrea pe Bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.
Teatrul O. Kobyleanskaya (fostul Teatru Naţional) din Cernăuţi. Vedere dinspre Piaţa Teatrului (fosta Piaţă V. Alecsandri).
Teatrul O. Kobyleanskaya (fostul Teatru Naţional) din Cernăuţi. Vedere dinspre Piaţa Teatrului (fosta Piaţă V. Alecsandri). (http://ro.wikipedia.org)

Observatorul Dejan Georgievski din cadrul OSCE a discutat în timpul vizitei întreprinse la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi cu academicianul Vasile Tărâţeanu, directorul acestei instituţii, şi cu Arcadie Moisei, şeful Departamentului Şcoli şi Învăţământ al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru a afla opinia lor referitor la aşa-zisa optimizare a reţelei de învăţământ din Ucraina. Au fost abordate şi suspendarea procesului de învăţământ la şcoala din Hergheligeni, comuna Târnauca, raionul Herţa, care a avut loc anul trecut şi refuzul autorităţilor herţene de a o repune în funcţiune anul acesta, deşi numărul de copii din clasa întâi corespunde normelor şi cerinţelor legislaţiei ucrainene.

Observatorul străin s-a interesat şi de soarta şcolii din cătunul Săvineşti, raionul Herţa, regiunea Cernăuţi, unde până în prezent nu s-a făcut nimic pentru reparaţia acestei clădiri, pe alocuri avariată, ceea ce ar putea stopa şi aici procesul de învăţământ începând cu 1 septembrie curent.

Reprezentantul OSCE a fost informat şi despre situaţia creată în comuna teritorială Mămăliga, raionul Noua Suliţă, unde potrivit hotărârii adoptate de consilierii locali, începând cu data de 1 septembrie, şcolile de cultură generală cu predare în limba română din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti, urmează să fie lichidate şi transformate în filiale ale şcolii mixte ucraineano-române din Mămăliga, informează portalul de ştiri BucPress.eu.

Vasile Tărâţeanu a semnalat observatorului OSCE că doleanţele majorităţii populaţiei din satele menţionate nu sunt luate în considerare de către autorităţile locale ale comunităţii nou-create, precum şi de autorităţile raionale şi regionale. În opinia sa, directivele venite de sus sunt în contradicţie cu dorinţele oamenilor, încălcându-se drepturile copiilor de a studia în limba maternă în locurile lor de baştină.

Reprezentanţii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din regiunea Cernăuţi au informat misiunea OSCE şi în legătură cu alte încălcări ale Constituţiei Ucrainei, legislaţiei în vigoare privind învăţământul în limba maternă, Legii cu privire la funcţionarea limbii minorităţilor naţionale şi regionale în regiunea Cernăuţi, informează BucPress.eu.

Domnul Dejan Georgievski va comunica de urgenţă Înaltului Comisar al OSCE situaţia complicată creată în sistemul de învăţământ din regiunea Cernăuţi, în special în raioanele Noua Suliţă şi Herţa, unde locuiesc compact reprezentanţii comunităţii româneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe