Cetăţenii protestează/ Primăria Generală interzice parcarea pe Şoseaua Panduri şi pregăteşte betonarea spaţiilor verzi
alte articole
”Protestăm faţă de intenţia Primăriei Capitalei de interzicere a utilizării benzii 1 (pe ambele sensuri) a Şoselei Panduri pentru parcarea de reşedinţă înainte de a crea locuri de parcare pentru locuitorii din cartierul Panduri, şi vă solicităm să respectaţi promisiunile făcute bucureştenilor, inclusiv celor din cartierul nostru. Vă atragem atenţia că, în contextul în care Asociaţiile de Proprietari semnatare s-au opus în anul 2004 distrugerii spaţiului verde de pe scuarul din mijlocul Şoselei Panduri pentru înfiinţarea unei linii de tramvai, respingem categoric amenajarea unor locuri de parcare pe Şos. Panduri, între străzile Dr. Rainer şi I. Athanasiu, pe scuarul de pe mijlocul bulevardului, prin distrugerea spaţiului verde, aşa cum prevede noul plan de circulaţie pentru zona Răzoare - Progresului - Tudor Vladimirescu”, se arată într-o scrisoare adresată de localnici Primarului General Gabriela Firea.
Cetăţenii semnalează faptul că la elaborarea acestui plan de circulaţie nu a existat o informare şi o consultare a locuitorilor zonei. ”Ne-am trezit acum câteva zile că se înlocuiesc vechile semne de Parcarea interzisă care erau puse pe trotuar sau pe străzi, cu unele noi. A venit poliţia locală şi a desfiinţat toată banda 1, scoţând maşinile, pentru a se efectua marcaje rutiere. Ieri riveranii au fost împiedicaţi de poliţia locală să-şi parcheze maşinile, fiind informaţi că de luni vor primi amenzi dacă mai parchează acolo.
Primăria vrea să golească întreaga stradă dintre Academia Militară şi Monitorul Oficial, ceea ce este uluitor şi imposibil. Pe această stradă sunt zeci de blocuri, un spital şi o unitate mare de recuperare, şi toate au nevoie de parcare, oamenii care locuiesc în blocuri în primul rând, sunt sute de familii, dintre care puţine au reuşit să prindă loc de parcare în spatele blocului, închiriat cu plată de la primărie. În clipa în care ne sunt scoase maşinile de pe stradă, nu avem nicio soluţie fizică. Nu putem să luăm maşinile şi să le aducem în apartament”, au explicat Cristina Iordache şi Ovidiu Ilie, doi dintre iniţiatorii protestului împotriva planurilor Primăriei Bucureştiului, pentru Epoch Times.
Începând din data de 9.08.2016, pe Şoseaua Panduri patrulează poliţişti care avertizează locatarii care se întorc de la serviciu să nu-şi mai parcheze maşinile în faţa locuinţelor proprii, în caz contrar urmând să fie amendaţi începând de luni, 15.08.2016.
Locatarii avertizează în scrisoarea de protest că întregul cartier va fi pus ”într-o situaţie explozivă. Oamenii nu vor putea plăti zi de zi amenzile şi ceva se va întâmpla, pentru că nu avem unde să ne punem maşinile. Noi am dori să plătim locuri de parcare date de Primărie, nu le dorim gratis, doar să ştim că avem dreptul să parcăm.
Avem părinţi în vârstă şi bolnavi, trebuie să-i transportăm cu maşina. Avem familii de mai multe persoane, unde ne parcăm maşinile când ne întoarcem de la o aprovizionare? Până să ajungem ca în Viena, unde traficul în timpul săptămânii este ca în Bucureşti sâmbăta, sunt nişte paşi pe care nu-i putem face noi, ci cei care ne-au cerut votul pentru că au dorit acest mandat. Suntem de acord să căutăm soluţii împreună, dar nu să intre cu tăvălugul peste noi”.
Pe de altă parte, locatarii au arătat că în legătură cu planul de reamenajare, cetăţenii nu au fost informaţi şi nu a existat nicio dezbatere publică, deşi acesta prevede că jumătate din spaţiul verde de pe Panduri va fi tăiat şi betonat pentru a se obţine 25 de locuri de parcare, oricum insuficiente.
”Pentru noi acest spaţiu verde înseamnă viaţă. Noi am plantat arbori din banii noştri, în 2004. ADP nu i-a udat şi s-au uscat. Apoi a plantat şi ADP arbori acolo. Sunt arbori care pentru noi şi pentru copiii noştri înseamnă viaţă şi un ambient cât de cât omenesc. Pentru cine se iau hotărârile astea? Cine sunt cei care-i plătesc pe cei care iau hotărârile administrative? Noi, prin taxe şi impozite.
Avem copii şi nu vrem să trăiască între betoane, ci într-un spaţiu cât de cât civilizat în acest oraş. Nu cerem să trăim ca la Viena, deşi poate ar fi bine să se ducă o delegaţie acolo şi să vadă cum au rezolvat cu parcările, cu traficul”, au concluzionat cei doi.
Redăm textul integral al scrisorii de protest adresate de locuitorii din Panduri Primarului General Gabriela Firea:
Doamnei Gabriela Firea,
Primar General al Municipiului Bucureşti
Doamnă Primar General,
Subscrisele Asociaţii de Proprietari din cartierul Panduri, reprezentante legitime ale proprietarilor membri ai Asociaţiilor şi în deplin acord cu aceştia, vă transmitem următorul protest:
Având în vedere:
1. Lipsa acută de spaţii de parcare de reşedinţă în cartierul Panduri, în special pentru locatarii blocurilor poziţionate pe Şoseaua Panduri, situaţie care s-a agravat în ultima perioadă din cauza construirii unor blocuri noi în zonă care nu au suficiente locuri de parcare, precum şi a creşterii numărului de maşini ale unor firme care funcţionează pe Panduri şi care utilizează şi locurile de parcare din vecinătatea parcării proprii;
2. Utilizarea de către locatarii zonei a benzii 1 de pe Şoseaua Panduri ca loc de parcare de reşedinţă, „în spic”, situaţie acceptată de peste 20 de ani de toate autorităţile care s-au succedat la conducerea Primăriei Capitalei, în condiţiile în care în perioada menţionată respectivele autorităţi nu au creat niciun loc nou de parcare de reşedinţă;
”Întregul cartier va fi pus într-o situaţie explozivă. Oamenii nu vor putea plăti zi de zi amenzile şi ceva se va întâmpla, pentru că nu avem unde să ne punem maşinile”.
3. Conţinutul „Programului de guvernare locală a Bucureştiului”, pe care vi l-aţi asumat ca Primar General şi care stabileşte fără echivoc faptul că nu desfiinţarea locurilor de parcare actuale este prioritară ci mai întâi crearea celor de reşedinţă, determinând astfel şi decongestionarea circulaţiei: „Vom demara un amplu program, împreună cu primăriile de sector de amenajare şi construire de locuri de parcare de reşedinţă, astfel încât să fie decongestionate arterele de circulaţie.”
4. Recenta acţiune a Primăriei Capitalei de pe Şoseaua Panduri de refacere a marcajelor rutiere urmată de interzicerea parcării autoturismelor pe banda 1 a şoselei în cauză;
Protestăm faţă de intenţia Primăriei Capitalei de interzicere a utilizării benzii 1 (pe ambele sensuri) a Şoselei Panduri pentru parcarea de reşedinţă înainte de a crea locuri de parcare pentru locuitorii din cartierul Panduri, şi vă solicităm să respectaţi promisiunile făcute bucureştenilor, inclusiv celor din cartierul nostru.
Vă atragem atenţia că, în contextul în care Asociaţiile de Proprietari semnatare s-au opus în anul 2004 distrugerii spaţiului verde de pe scuarul din mijlocul Şoselei Panduri pentru înfiinţarea unei linii de tramvai, respingem categoric amenajarea unor locuri de parcare pe Şos. Panduri, între străzile Dr. Rainer şi I. Athanasiu, pe scuarul de pe mijlocul bulevardului, prin distrugerea spaţiului verde, aşa cum prevede noul plan de circulaţie pentru zona Răzoare - Progresului - Tudor Vladimirescu.
Vă semnalăm faptul că la elaborarea acestui plan de circulaţie nu a existat o informare şi o consultare a locuitorilor zonei, adică exact a celor care vor fi afectaţi direct de unele prevederi din acest plan. Comunitatea noastră a luptat în anul 2004 pentru păstrarea acestui spaţiu verde, vital pentru sănătatea noastră în Capitala cea mai poluată din Europa! În acest oraş în care s-au tăiat peste un milion de arbori din 1990 până în prezent, nu putem accepta noi distrugeri de arbori şi betonări de spaţiu verde, pentru că o astfel de situaţie ne afectează profund calitatea vieţii!
Doamnă Primar General Gabriela Firea, aţi candidat pentru postul de Primar General al Bucureştiului şi aţi primit acest mandat pentru a administra în bine, nu în rău, calitatea vieţii locuitorilor acestui oraş, pentru a iniţia proiecte care să le facă mai bună calitatea vieţii, nu pentru a conduce acţiuni în forţă împotriva lor! Primăria unui oraş este în slujba cetăţenilor, şi are datoria de a le ieşi în întâmpinare pentru rezolvarea problemelor cu care aceştia se confruntă.
Acţiunea demarată de Primăria Capitalei de a interzice în forţă, sub ameninţarea sancţiunilor imediate, parcarea pe Şoseaua Panduri a maşinilor locuitorilor acestei zone fără a oferi mai întâi o alternativă, înseamnă o acţiune directă împotriva locuitorilor, punerea lor într-o situaţie imposibil de rezolvat, pentru că nicăieri pe străduţele din jurul blocurilor noastre nu există locuri de parcare care să primească maşinile pe care PMB vrea să le scoată de pe Şoseaua Panduri, ceea ce va duce mai mult ca sigur la o situaţie cu potenţial exploziv, pe care nimeni nu o doreşte.
Începând din data de 9.08.2016 pe Şoseaua Panduri patrulează poliţişti care avertizează locatarii care se întorc de la serviciu să nu mai parcheze maşina în faţa locuinţelor proprii, sub sancţiunea aplicării de amenzi de circulaţie începând de luni, 15.08.2016). Toţi locuitorii zonei Panduri sunt plătitori de taxe şi impozite, cu drepturi egale ca şi cetăţeni! Reamintim Primăriei Capitalei acest lucru pentru că acţiunile pe care le întreprinde nu pot avea ca beneficiari decât aceşti cetăţeni!
Prin urmare, solicităm Primăriei Municipiului Bucureşti modificarea de urgenţă a hotărârii care interzice parcarea locuitorilor zonei pe Şoseaua Panduri. Solicităm Primăriei Capitalei amenajarea benzii 1 de circulaţie a Şoselei Panduri, pe ambele sensuri, ca parcare de reşedinţă “în spic”, soluţie adoptată, de exemplu, pe Calea Dorobanţi, prin permiterea parcării pe prima bandă, atâta vreme cât autorităţile locale şi municipale nu pot oferi alternativă de parcare de reşedinţă, cu plată, în spatele blocurilor noastre, pentru toate familiile care locuiesc în această zonă.
Rămânem în aşteptarea răspunsului dv, pe care îl solicităm cât mai rapid posibil, având în vedere urgenţa rezolvării acestei situaţii.
Asociaţiile de Proprietari de pe Şoseaua Panduri, Sectorul 5”.
Reamintim că scrisoarea de protest a fost semnată de 10 asociaţii de proprietari, iar acţiunea de strângere de semnături continuă.