Sancţiunile Rusiei pot aduce criza financiară în UE

(photos.com)

Preţurile petrolului au crescut deja cu 2 USD/baril din cauza tensiunilor din estul Ucrainei iar agravarea situaţiei poate determina Rusia să sisteze exportul de gaze sau petrol către Europa.

Există posibilitatea ca tensiunile din Ucraina să se înrăutăţească până la alegerile prezidenţiale, programate pe 25 mai, preşedintele rus Vladimir Putin ameninţând deja cu ”sancţiuni economice” pe măsură.

Europa încă reţine episoadele din 2006 şi 2009 când Gazprom a oprit furnizarea gazelor prin Ucraina din cauza disputelor economice, blocând complet tranzitul către sudul Europei cât şi în alte ţări europene.

Totuşi, gazele nu sunt singurul factor de îngrijorare. Rusia este un exportator important de petrol pentru Europa (atât brut cât şi rafinat), iar sistarea exporturilor de petrol poate afecta piaţa mondială deoarece, în acest moment, nu există nicio sursă de rezervă care să înlocuiască volumele furnizate de aceasta în timp util. Europa, pe de altă parte, are rezerve de petrol mici, lipsindu-i un înlocuitor real pentru petrolul folosit în domeniul transportului.

Experţii din economie sunt de părere că Europa poate intra în criză în următorii paşi:

1. Rusia va opri exportul de petrol ceea ce va creşte preţul petrolului.

2. Climatul politic se va înăspri, preţurile petrolului vor creşte la 150USD/baril iar piaţa financiară ar deveni instabilă, aducând criza în UE.

3. Preţurile petrolului vor creşte rapid iar ca măsură de siguranţă dolarul va fi întărit iar ratele globale se vor micşora, ceea ce va da naştere la trei scenarii posibile:

În toate trei scenariile putem asuma că exporturile de petrol brut ale Rusiei sunt reduse cu 50%, până la aproximativ 1.5 milioane de barili pe zi. Calculul PIB-ului sunt bazate pe simulările oferite de Fondul Monetar Internaţional.

Scenariul 1. Oprirea exportului de petrol pentru numai două săptămâni, va mări preţurile petrolului cu 10% până la 20% (aproximativ 108 USD pe baril).

Scenariul 2. Rusia va bloca jumătate din exportul de petrol spre Europa pentru o perioadă de şase luni. Rezerva globală va scade la cote la fel de joase ca în 2008, de la o cerere globală de 3,9, cota actuală, la 2,2%. Arabia Saudită poate compensa pierderile, însă o va face cu întârziere. Moneda Euro va scădea faţă de dolar la importurile de energie şi va creşte competitivitatea din zona Euro la produse şi servicii din exterior.

3. Scenariul 3. Sistarea furnizării de petrol poate reduce cantitatea de petrol care ajunge în Europa cu 1,5 milioane de barili pe zi, ceea ce va duce preţul la 150 USD pe baril. Arabia Saudită îşi va mări producţia până la capacitatea maximă; va elibera pe piaţă Rezerva de Petrol Strategică, dar o va face cu întârziere. Dolarul va fi întărit pentru a compensa iar ratele globale vor scădea. În acest caz impactul asupra economiei globale va fi cu mult mai mare iar Europa va intra din nou în criză.

Totuşi, Europa şi Rusia rămân foarte apropiate din cauza legăturilor economice şi energetice, acest scenariu este improbabil pentru moment. În acelaşi timp, intensificarea conflictului din Ucraina creşte treptat riscul ca o sistare în domeniul energetic să se materializeze.

Şocul provocat de anexarea Crimeei ar trebui să mărească viteza procesului de luare de deciziilor din Uniunea Europeană cu privire la depozitarea energiei, interconectarea pe piaţa gazelor, diversificarea furnizorilor, liberalizarea pieţei, extragerea gazelor de şist şi eficientizarea infrastructurii în special în domeniul transportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe