Samsung verifică fabricile din China în ce priveşte condiţiile de muncă
focus
alte articole
Samsung a declarat că va investiga 105 firme chinezeşti care furnizează diverse componente pentru compania de electronice, pentru a constata dacă acestea încalcă legislaţia muncii, în urma unui raport de luna trecută care a declarat că un furnizor de piese utiliza muncă infantilă şi supunea lucrătorii la condiţii inumane.
Ancheta va fi finalizată până la sfârşitul lunii septembrie, a declarat luni compania în blogul său şi a adăugat că va revizui alte 144 de companii chineze furnizoare de componente până la sfârşitul anului.
Aproximativ 100 de angajaţi ai Samsung vor merge în fabricile care îi furnizează piese în mod exclusiv, firma declarând că va revizui şi documentele altor fabrici care fac componente atât pentru ea, cât şi pentru alte companii, pentru a constata dacă sunt necesare mai multe inspecţii.
Manevra are loc la o lună după ce un raport al China Labor Watch a susţinut că furnizorul chinez de piese HEG Electronics utilizează muncă infantilă, fură bani de la lucrătorii săi şi îşi supune angajaţii la condiţii inumane de muncă, managerii uneori chiar bătându-i.
Samsung a declarat că a verificat HEG după publicarea raportului şi "a identificat mai multe dovezi de management necorespunzător şi de practici nesigure", spunând că "a cerut HEG să îşi îmbunătăţească imediat condiţiile de lucru."
Samsung a afirmat că auditul s-a lovit de unele limitări din cauza fluctuaţiei ridicate de 30 la sută a mâinii de lucru şi că compania nu a găsit niciun copil angajat la uzina HEG, care este folosit la producerea telefoanelor, MP3 playere-lor şi echipamentelor stereo ale Samsung.
"Avem o politică de toleranţă zero cu privire la încălcările privind munca infantilă şi, prin urmare, efectuăm verificări pe teren pentru a ne asigura că toate unităţile noastre din China, indiferent că este vorba de fabrici deţinute de furnizor sau de noi, sunt conforme cu legislaţia muncii în vigoare şi cu regulile Samsung privind forţa de muncă şi politicile corecte de angajare", a susţinut compania.
Compania şi-a exprimat îngrijorarea faţă de angajaţi HEG care lucrează peste nouă ore suplimentare pe săptămână, care nu au acces la o unitate medicală şi care sunt supuşi unui sistem de amenzi în cazul în care întârzie la muncă sau absentează.
Organizaţiile pentru dreptul muncii şi drepturile omului au criticat frecvent condiţiile de muncă din fabricile din China de-a lungul anilor, criticile cele mai importante fiind adresate celor care furnizează piese pentru Apple şi alte companii de tehnologie.
În luna iulie, un alt angajat de la o fabrică aparţinând furnizorului Apple, Foxconn, s-a sinucis sărind de pe o clădire. Începând cu luna ianuarie 2010, cel puţin 19 lucrători Foxconn s-au sinucis, o parte din vină fiind condiţiile infernale de lucru.