China riscă un colaps economic în 2013, afirmă un analist al Statului
Un analist pe probleme economice din cadrul Consiliului de Stat al Chinei, instituţie echivalentă cu cabinetul regimului chinez, prevede intrarea Chinei într-o stare de colaps economic anul viitor. Remarcile expertului, făcute anul trecut, au revenit în centrul atenţiei de curând, odată cu observarea încetinirii ritmului economic al Chinei, predicţiile acestuia începând să nu mai pară exagerate.
Li Zuojun, analist în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare şi Cercetare al Consiliului de Stat, a ţinut un discurs la data de 17 septembrie 2011 cu titlul „Criza economică se va abate asupra Chinei în 2013”. Discursul a fost susţinut cu ocazia unei întruniri interne a Organizaţiei Absolvenţilor Universităţii Huazhong de Ştiinţă şi Tehnologie din Changsha, după cum afirmă cotidianul Deutsche Welle.
Recent, discursul s-a răspândit pe scară largă pe Internetul din China. O postare din data de 23 august de pe Weibo, cel mai important site chinezesc de socializare, a fost transmisă mai departe de peste 9.000 de ori. Informaţia a fost, de asemenea, larg consemnată de către portalurile mass-media din China continentală, inclusiv de către Sohu şi Sina.
Pe scurt, Li a menţionat că falimentarea întreprinderilor mici şi mijlocii, a băncilor şi a autorităţilor locale reprezintă, poate, semnele unei crize economice pe plan naţional.
Li a oferit patru motive pentru această predicţie.
Motivul economic
Explozia ce va urma creşterii artificiale a cifrelor de pe piaţa imobiliară, precum şi adâncirea situaţiilor de criză ce privesc datoriile pe plan local sunt două dintre cauzele pe care Li le atribuie unui potenţial colaps economic. Expertul socoteşte că declinul economic, în ansamblul său, a condus la probleme financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii care, la rândul lor, au provocat scăderea veniturilor din impozitarea sferelor industriei şi comerţului.
Autorităţile locale au suferit de pe urma reducerii acestor venituri provocate de deprecierea industriei imobiliare. Cu toate acestea, autorităţile locale se află sub presiunea puternică exercitată de cheltuirea sumelor crescânde în domenii precum apărarea naţională, infrastructura pe plan local, construcţia de imobile, realizarea poliţelor de asigurări sociale, îmbunătăţirea structurilor hidraulice şi, mai ales, menţinerea „stabilităţii sociale”.
În acelaşi timp, creşterea datoriilor pe plan local adaugă chiar mai multă presiune, determinând unele dintre autorităţile locale să intre în stare de faliment. Aceasta va conduce, inevitabil, la declararea falimentării băncilor şi la transferarea datoriilor către cetăţenii chinezi. Drept rezultat, Li prevede iminenţa unei crize economice în toată regula.
Motivul capitalurilor mobile
Economia Chinei îşi încetineşte ritmul, în timp ce Statele Unite trec printr-o perioadă de revenire economică. Prin urmare, importante capitaluri mobile internaţionale vor părăsi China. Această penurie va contribui, de asemenea, la o implozie economică, a mai afirmat expertul.
Motivul politic
Schimbarea de la nivelul conducerii din China va aduce noi lideri la cârma ţării care, probabil, nu vor fi atât de dornici să trateze suferinţele economice ale Chinei în 2013. Li consideră că aceştia nu vor dezvălui problemele din trecut în primele trei sau cinci luni de la preluarea puterii. Astfel că, cel mai probabil, recunoaşterea colapsului economic, conform estimărilor lui Li, va avea loc în iulie sau august 2013.
„După explozia creşterii economice artificiale, va avea loc o perioadă de suferinţe. Însă, în ceea ce îi priveşte pe noii conducători, aceasta nu reprezintă un lucru rău, din moment ce ei nu vor fi acuzaţi pentru aceste suferinţe, a mai afirmat Li. Mai mult, „odată cu explozia creşterii economice artificiale, noua conducere poate adopta măsuri cu caracter practic… Se vor obţine, cu o mai mare uşurinţă, noi reuşite pe plan politic, din moment ce punctul de plecare se află la un nivel relativ coborât.”
Motivul ciclurilor
Traseele descendente ale ciclurilor pe termen scurt, mediu şi lung se intersectează în anul 2013, a spus Li.
Un ciclu pe termen scurt se desfăşoară pe o perioadă de trei sau cinci ani. Actualmente, acest ciclu se află în perioada sa de declin şi îşi va atinge sfârşitul în următorii doi ani, a menţionat Li.
Un ciclu pe termen mediu are o durată între nouă şi zece ani. După cum afirmă Li, ciclurile pe termen mediu din China au avut loc, aproximativ, la fiecare zece ani: în 1949, 1957, 1966, 1976, 1989 şi 1998. Li a declarat că a trecut mai mult de un deceniu din 1998, iar ciclul este, probabil, iminent. Iniţial, acest ciclu ar fi trebuit să aibă loc în anii 2008 sau 2009. Politicile economice de la vremea respectivă au amânat declinul ciclului, însă acesta nu ar trebui să mai sufere amânare, a mai adăugat Li.
Există, de asemenea, un ciclu pe termen lung, cu o durată de 60 de ani, a observat Li, oferind în discursului său conotaţiile tradiţiei chineze, făcând referire la I Ching, cunoscută şi sub titlul Cartea Schimbărilor, un text clasic chinezesc pe temele divinaţiei. Din estimările lui Li, acest ciclu se apropie de asemenea. Odată cu criza economică, vor mai apărea şi probleme de ordin social. Actuala intensificare a „incidentelor de masă”, sau a protestelor pe scară largă, deseori violente, poate fi văzută ca un avertisment asupra unei viitoare perioade tumultoase, a mai afirmat Li.
Şi alţi economişti au împărtăşit ideile prezentate de către Li.
Mao Yushi, un binecunoscut economist chinez care susţine principiul pieţei libere, a afirmat într-un interviu acordat cotidianului Deutsche Welle, cum China are probleme economice serioase, şi că orice „turnură neaşteptată” este posibilă. Problemele economice vor conduce la o abundenţă a problemelor de ordin social, a mai spus Mao.
Dong Fan, economist chinez şi profesor în cadrul unei universităţi importante din Beijing, şi-a afirmat admiraţia faţă de curajul lui Li de a vorbi despre aceste lucruri. „Criza [din China] există de mult timp, din perspectiva Occidentului”, a afirmat Dong. „Numai că aceasta a fost ascunsă cu success de către actualul sistem, iar informaţiile din aprilie ce indică creşterea tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară au făcut situaţia economică destul de severă să pară oarecum favorabilă.”