Se zvoneşte că datorită alunecărilor de teren din provincia Sichuan au murit mii de oameni
alte articole
Aluncările masive de teren rezultate în urma ploilor abundente au devastat terenul de construcţie a hidrocentralei din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei.
În momentul de faţă este imposibil de estimat cu acurateţe scara la care a ajuns dezastrul, cifra oficială a morţilor fiind 10, iar estimările neoficiale ajungând de la câteva sute la 20.000 de morţi. Internauţii au descris, de asemenea, faptul că accesul în zona devastată este restricţionat de către paznici, deoarece acolo există un centru subteran de cercetări nucleare.
Cei care cunosc zona au cerut urgent ca oamenii să îi ajute şi să se roage pentru ei.
În noaptea din 30 august au început să se prăvălească bolovani şi grohotiş peste terenul de construcţie a hidrocentralei Jinping, din cadrul prefecturii Liangshan, provincia Sichuan.
În dimineaţa zilei de 31 august, în peste 30 de locuri s-au relatat deteriorări ale drumurilor, tunelurilor şi podurilor, precum şi întreruperea totală a transporturilor, a liniilor de comunicaţii şi a energiei. Cea mai afectată a fost zona şantierului nr. 3, unde s-a produs un număr important de victime în rândul localnicilor.
În după-amiaza zilei de 31 august, încă se prăbuşeau bolovani, având loc, de asemenea, alunecări de teren în multe locuri din cadrul celor trei terenuri aflate în interiorul zonei extinse unde se construieşte barajul.
Conform site-ului Chinanews.com, condus de stat, au murit 10 oameni, 14 sunt daţi dispăruţi, munca de salvare fiind demarată.
Un comunicat de presă oferit de către agenţia de presă a Companiei de Dezvoltare a Energiei Hidroelectrice Ertan a afirmat că nu au existat victime în rândul celor 13.000 de angajaţi de la şantierul nr. 3.
Oficialităţile chineze au păstrat, în mare parte, tăcerea cu privire la acest dezastru.
Postarea unui reporter
Deoarece mass-media nu a efectuat reportaje despre situaţia şantierului nr. 3, reportajele oficiale fiind privite de către mulţi chinezi ca necreditabile, dată fiind şi activitatea de ştergere a postărilor despre dezastru de către cenzură, situaţia de la Jinping este imposibil de caracterizat cu acurateţe.
Tang Bo, reporter pentru cotidianul Metropola Sudică, a postat acest mesaj pe microblogul său Sina, la data de 31 august, ora 6:05 p.m.: „Un prieten mi-a telefonat pentru a-mi cere ajutorul. A spus că au avut loc alunecări de teren în zona şantierului nr.3 pentru construcţia hidrocentralei Jinping din judeţul Mianning, prefectura Liangshan, provincial Sichuan.”
“Mi-a mai spus că dintre zecile de mii de muncitori angajaţi pentru construcţia barajului, sute de oameni au fost îngropaţi de vii, estimându-se că peste 100 sunt morţi. Numărul real nu este cunoscut. În momentul de faţă nu există nicio acţiune internă de salvare … Oamenii şi-au pus speranţa numai într-o acţiune salvatoare externă. Nu au putut obţine semnal pe telefoanele mobile, decât urcându-se pe crestele munţilor. Ne imploră să îi ajutăm. (Persoană de contact: Zhang Xinyuan, nr. tel. 18781580749)”
Blogul lui Tang Bo a fost blocat de cenzură, însă înainte de a fi blocată, informaţia a fost transmisă mai departe.
Până în momentul de faţă, postarea a fost transmisă de peste 10.000 de ori, inclusiv de către unele persoane binecunoscute, însă persoanele de la cenzură au fost ocupate cu ştergerea informaţiilor.
Wang Ran, CEO din cadrul Ecapital Ltd., a trimis această postare pe blogul său: „Noua mea repostare a fost ştearsă. Iarăşi o repostez.”
Latifundiarul Ren Zhiqiang a scris: „Autorităţi, vă rog, daţi un anunţ cât mai curând posibil!”
Descrierile internauţilor
Şi alţi oameni şi-au relatat impresiile despre acest dezastru.
Mashimaro1231 a spus: „Majoritatea celor ucişi la şantierul nr. 3 au fost muncitori migranţi care locuiau în case ergonomice. Cele „câteva sute” [de morţi] reprezintă un număr oferit cu multă precauţie. Există, într-adevăr, zeci de mii de oameni ce locuiesc în cadrul şantierului nr. 3. Puteţi studia dimensiunile zonei de construcţie a centralei pe site-ul Baidu.com şi veţi vedea dacă cifra este eronată.”
Mutukoukou a spus: „Cum se face că mass-media rămâne tăcută în cazul unui eveniment atât de important? Nu ne putem bizui pe CCTV, aşa că avem nevoie de Internet pentru a răspândi ştirea şi a-i ajuta. Timpul înseamnă viaţă!”
Internautul Fa Se Lue Lang a scris: „Fiind nesiguri în privinţa situaţiei din interior, ei nu permit nimănui să intre. Nici măcar mass-media nu are voie să facă reportaje. Imaginile încărcate online au fost toate şterse. Un prieten mi-a spus că cel puţin 10.000 de oameni au fost îngropaţi în Jinping. Peste o mie de cadavre au fost luate de viitură.”
Un localnic a declarat pentru postul de radio Sound of Hope că cifra morţilor este, probabil, aproape de 20.000.
Tang Bo, reporter pentru Metropola Sudică, a mai scris în reportajul său că mass-media nu a putut ajunge la locul dezastrului.
La data de 1 septembrie, ora 7:36 p.m., Tang a adăugat şi o actualizare a informaţiilor: „La Manning, Liangshan, a plouat în continuu. Mai mulţi reporteri sunt prinşi aici. Îţi ia între cinci şi şase ore ca să ajungi de la oraş la locul respectiv. Drumul prin munţi este greu de parcurs pe jos şi plouă mult. Ne vom bizui pe puterile noastre pentru a reuşi!”.
Conform unui reportaj din cotidianul Sichuan, şantierul nr. 3 este situat într-o zonă de vale, alunecările de teren fiind provocate de ploi masive ce au înfundat valea, cauzând „inundarea aproape a tuturor celor 30 de clădiri la primul nivel.”
Unii muncitori locuiesc la nivelul doi sau mai sus, iar unii au început să se mute la uzinele din vecinătate, care nu au fost afectate de alunecările de teren sau de inundaţii. „Există muncitori blocaţi în interior, fără apă sau electricitate şi duc lipsă de alimente”, a scris cotidianul Sichuan în reportajul său.
Centrul de cercetări nucleare
Internauţii spun că există paznici care interzic accesul în zonele afectate de alunecările de teren, din cauza existenţei unui centru subteran de cercetări nucleare, aflat acolo.
Conform unui reportaj al Chinanews din 12 decembrie 2010, laboratorul subteran aflat la cea mai mare adâncime din cadrul centralei Jinping din Sichuan a intrat în funcţiune în acea zi. Acesta este situat sub un strat de rocă, la o adâncime de 2.400 de metri, fiind, la acea vreme, laboratorul aflat la cea mai mare adâncime din lume.
Conform relatării agenţiei Chinanews, laboratorul, aflat la mare adâncime sub pământ, va deschide calea cercetărilor atât pentru detectarea materiei negre (dark matter), cât şi fizica neutrino in cadrul domeniilor fizica particulelor şi fizica nucleară, astrofizica si cosmologie.
O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Tsinghua şi-a început activitatea în acest laborator în 2010, şi de asemenea echipa de cercetători de la Universitatea Jiaotong s-a presupus că şi-a început activitatea acolo în anul 2011, conform reportajului.
Singura cale de acces spre exterior din şantierul nr.3 este tunelul Jinping AB. Acesta a fost grav afectat şi se află acum sub supravegherea poliţiei armate. Dl. Wang, lucrător în cadrul şantierului 3 a declarat prin telefon pentru The Epoch Times că „Laboratorul subteran Jinping este coordonat atât de către Compania de Dezvoltare a Energiei Hidroelectrice Ertan, cât şi de Universitatea Tsinghua şi este înconjurat de munţi. Există un tunel la mare adâncime, chiar sub tunelul AB.”
Internautul Kang Yupeng a scris că „Hidrocentrala Jinping este cel mai mare amplasament de cercetare fizică nucleară din China.”
Internautul Mao Ma a postat: „ La Jinping există un laborator pentru studiul materiei negre. Aşa că, dacă oamenii de rând vor să intre acolo, este imposibil. Forţele de securitate locale nu le vor permite accesul. Dacă puteţi comunica cu cei [care sunt blocaţi], încercaţi să îi învăţaţi cum să se salveze pe cont propriu. Este prea problematic să aştepte un ajutor extern.”
Lanchumeizhuyi a postat că : „Cumnatul meu lucrează la acel teren de construcţii. Din fericire este plecat la Chengdu zilele astea. Sora mea mi-a spus că liniile de comunicaţie sunt distruse şi nimeni nu poate ajunge la oamenii de la terenul de construcţii. Situaţia este incertă. Vă rugăm să vă rugaţi pentru aceşti oameni şi să speraţi la salvarea lor!”