Catastrofe naturale: tot mai multe, tot mai scumpe

Mai întâi au fost lovite de secetă, acum de uraganul Iaac - însă acestea nu mai sunt o excepţie, deoarece Statele Unite se confruntă tot mai des în ultimii ani cu astfel de fenomene meteo extreme, iar daunele se calculează în cifre tot mai mari, scrie, în ediţia de miercuri, Deutsche Welle.
Epoch Times România
29.08.2012

Mai întâi au fost lovite de secetă, acum de uraganul Isaac - însă acestea nu mai sunt o excepţie, deoarece Statele Unite se confruntă tot mai des în ultimii ani cu astfel de fenomene meteo extreme, iar daunele se calculează în cifre tot mai mari, scrie, în ediţia de miercuri, Deutsche Welle.

Furtuna tropicală cu nume biblic ameninţă să devină un uragan mai puternic decât se anticipase până acum. Experţii de la Centrul Naţional pentru Uragane din SUA au avertizat că 'Isaac' ar putea deveni un uragan de categoria a 2-a, cu viteze ale vânturilor de până la 160 km/h.

Nu sunt vremuri uşoare pentru Statele Unite. Seceta extremă a afectat în această vară 75% din regiunile cultivatoare de porumb şi soia. Cifrele finale ale daunelor vor fi cunoscute abia după strângerea recoltelor, în octombrie. Totuşi, grupul de asigurări Munich Re a constituit deja rezerve de circa 160 milioane euro, cele mai mari daune în agricultură plătite vreodată de companie.

Şi viitorul nu se arată prea promiţător, potrivit unui studiu nepublicat al Munich Re, din care DW a obţinut unele extrase. Numărul catastrofelor naturale a crescut dramatic în întreaga lume din 1980 încoace. Această tendinţă este mai pregnantă în jumătatea nordică a continentului american. 'America de Nord este expusă tuturor riscurilor meteorologice şi se vor accentua atât frecvenţa, cât şi intensitatea acestor fenomene', se arată în studiu.

Numai anul trecut, nenumăratele tornade ce au afectat Statele Unite au produs daune economice de aproximativ 46 miliarde dolari, din care circa 25 miliarde erau acoperite de asigurări. Astfel, daunele plătite de companiile de asigurări au avut o valoare de peste două ori mai mare decât suma-record plătită cu un an în urmă. Iar tendinţa se menţine. Numai în prima jumătate a acestui an, furtunile şi uraganele din SUA au costat companiile de asigurare circa 8,8 miliarde dolari. Şi la Munich Re, în jur de 85% din daunele plătite în întreaga lume pentru pagubele asigurate au fost cauzate de tornadele şi incendiile de vegetaţie din SUA, iar uraganul 'Isaac' ar putea majora considerabil bilanţul daunelor.

Potrivit analiştilor de la Munich Re, care urmăresc încă din 1980 evoluţia riscurilor de catastrofe naturale, în ultimii ani a crescut simţitor numărul furtunilor. Dacă în anii '80 aveau loc circa 50 de furtuni pe an, media ultimilor ani a fost undeva între 100 şi 150 de furtuni. Numai de la începutul lui 2012 s-au produs deja 61 de furtuni puternice. În plus, intervalele de timp dintre secete, furtuni sau inundaţii devine tot mai scurt. Astfel, în ultimii 30 de ani numărul acestor calamităţi naturale s-a majorat de aproape cinci ori.

Nu lipsit de relevanţă este faptul că Statele Unite sunt al doilea cel mai mare poluator din lume; doar China emite o cantitate mai mare de gaze cu efect de seră. 2012 a fost cel mai călduros an în SUA de când se înregistrează datele meteorologice. Şi acest record va fi depăşit probabil în anii următori. Munich Re anticipează că vor fi tot mai dese pe viitor temperaturile extrem de ridicate şi secetele. Dacă în trecut Statele Unite se confruntau cu o secetă majoră o dată la 50 de ani, în deceniile următoare acest fenomen se va produce la fiecare doi-trei ani, potrivit studiului menţionat.

Şi în alte părţi alte lumii se vor înmulţi fenomenele naturale neobişnuite. 'Dacă ne uităm la tendinţe după numărul evenimentelor pretabile la despăgubiri, observăm că cea mai mare creştere este la inundaţii', explică Peter Höppe, de la Munich Re. Dacă la începutul anilor '80 se înregistrau în întreaga lume circa 100 de mari inundaţii pe an, numărul acestora a ajuns acum la 350. Furtunile s-au înmulţit cu un factor de 2,5, în schimb numărul evenimentelor geofizice, precum cutremure, tsunami sau erupţii vulcanice, a rămas relativ stabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor