Platforma DA: Vom organiza proteste în cazul promovării proiectelor de legi antipopulare şi ilegale

Pe lângă intenţia de a protesta împotriva legii amnistiei fiscale şi a împovărării cetăţenilor cu recuperarea miliardului, Platforma DA cere demisia preşedintelui legislativului, Andrian Candu, ca promotor direct al unui proiect de lege vădit ilegal, şi depunerea mandatului de deputat.
Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală reprezintă în esenţă o tentativă extrem de periculoasă a regimului Plahotniuc de amnistiere şi legalizare a marilor hoţii şi jafuri produse în ultimii ani, culminând cu furtul unui miliard de dolari din rezervele valutare ale ţării. Astfel, Platforma Demnitate şi Adevăr a luat atitudine şi de această dată faţă de derapajele antidemocratice şi tentativele guvernării de falimentare economică a ţării şi de anihilare a statului de drept.

Această amnistie fiscală a fost aspru criticată de societatea civilă, media independentă şi prestigioase organizaţii financiare internaţionale, se arată într-un comunicat PPPDA. Mai mult decât atât, „în avizul său chiar şi Centrul Naţional Anticorupţie semnalează o serie de deficienţe şi riscuri, susţinând că prevederile proiectului contravin Constituţiei, iar la promovarea lui s-au neglijat o serie de factori de principiu cum ar fi transparenţa şi argumentarea economică”, menţionează sursa citată.

Chiar şi unii experţi din ţară, precum şi internaţionali, au ajuns la concluzia că acest „concept al liberalizării capitalului devine echivalent cu cel al legalizării capitalului din afara circuitului legal, apropiindu-se de un concept al spălării banilor de provenienţă infracţională.”

„În pofida poziţiei societăţii civile, partenerilor externi şi CNA, pericolul adoptării proiectului nu a trecut, cu atât mai mult cu cât printre autorii acestuia se află preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi câţiva deputaţi din majoritatea parlamentară controlată de comanditarul şi beneficiarul final al prezentului proiect de lege. Situaţia se poate repeta la fel ca şi în cazul „legii transformării miliardului furat în datorie publică” adoptată în regim de urgenţă prin asumare de răspundere de către guvern, cu concursul aşa-zisei opoziţii socialiste, chiar şi în pofida avizului negativ al Centrului National Anticorupţie, conform căruia proiectul afecta grav interesele fundamentale ale cetăţenilor, garantate prin lege”, menţionează preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Astfel, Platforma Demnitate şi Adevăr îşi reiterează intenţia de a organiza ample acţiuni de protest în cazul promovării proiectelor de acte legislative antipopulare şi ilegale. „În situaţia în care guvernarea Plahotniuc-Filip va respinge iniţiativa legislativă privind anularea legii prin care recuperarea miliardelor furate din vistieria statului a fost pusă pe umerii cetăţenilor, iar actualul preşedinte nu va da curs solicitării de iniţiere a unui referendum în acest sens, Platforma Demnitate şi Adevăr va demara procesul de colectare a semnăturilor în vederea exonerării cetăţenilor de la plata în următorii 25 de ani a miliardelor nedatorate”, au precizat reprezentanţii Platformei DA.

În context, Platforma DA cere demisia preşedintelui legislativului, Andrian Candu, ca promotor direct al unui proiect de lege vădit ilegal cu depunerea mandatului de deputat împreună cu coautorii acestei iniţiative legislative, iar Procuratura Generală să iniţieze urmărirea penală a iniţiatorilor actului legislativ criminal, generator de corupţie, protecţionism şi favorizare a infractorilor.

Menţionăm că anterior, mai mulţi experţi din cadrul Centrului de Politici şi Reforme din Republica Moldova au solicitat retragerea proiectului legii amnistiei capitalului votat în primă lectură la sfârşitul anului trecut de către Parlament. În opinia experţilor, unicul scop al acestei legi este de a legaliza banii cu provenienţă ilicită din diferite activităţi la fel de ilegale, întrucât însuşi titlul acestei legi este unul amăgitor şi nu reprezintă esenţa lui.

Legea privind liberalizarea capitalului numită de unii experţi din Moldova amnistie fiscală, a ajuns să fie criticată chiar şi la nivel european. Astfel, europarlamentarul Siegfried Mureşan a solicitat Comisiei Europene să ceară explicaţii autorităţilor moldovene cu privire la adoptarea acestei legi.

La momentul propunerii acestui proiect de lege, 29 organizaţii ale societăţii civile din R. Moldova au considerat ca fiind inadmisibilă adoptarea legii amnistiei fiscale întrucât ele compromit eforturile de combatere a corupţiei, descurajează funcţionarii şi contribuabilii oneşti, iar demnitarii care şi-au ascuns averile nu vor putea fi condamnaţi sau eliberaţi din funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe