Salman şi Obama discută la Washington despre acordul nuclear iranian
alte articole
Regele saudit Salman se întâlneşte, la sfârşitul săptămânii, la Washington cu preşedintele american Barack Obama pentru a obţine mai mult sprijin în vederea contracarării Iranului. În acelaşi timp, administraţia Obama urmăreşte să folosească această vizită pentru a calma relaţiile bilaterale, după o perioadă de tensiuni, conform Reuters.
Este prima vizită a regelui saudit în SUA de la preluarea puterii în luna ianuarie. De asemenea, vizita are loc după încheierea unui controversat acord nuclear între marile puteri şi Iran, un acord care a amplificat temerile Golfului Arab că ridicarea sancţiunilor asupra Iranului vor permite acestuia să urmărească politici destabilizatoare în Orientul Mijlociu.
Relaţia americano-saudită a avut de suferit datorită a ceea ce Riadul vede drept o retragere a lui Obama din regiune, o lipsă de acţiune directă din partea SUA împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi o înclinare percepută a SUA către Iran după revoltele Primăverii Arabe din 2011.
“Ambele ţări sunt parteneri strategici apropiaţi în ciuda neînţelegerilor lor şi ambele state au nevoie unul de celălalt”, a scris Anthony Cordesman, analist în probleme legate de Orientul Mijlociu la think tank-ul Center for Strategic and Internaţional Studies din Washington. Dar el a adăugat că administraţia Obama “trebuie să-şi liniştească aliaţii şi să îşi consolideze angajamentul faţă de acel parteneriat”, în special ţinând cont de temerile exprimate de regele saudit faţă de acordul nuclear iranian.
Salman nu s-a prezentat la summitul Golfului Arab de la Camp David din luna mai, o mişcare văzută în general ca o mustrare diplomatică faţă de strategia lui Obama în privinţa Iranului – deşi ambele guverne au negat această interpretare.
Obama şi-a asigurat o victorie politică în această săptămână când senatorii democraţi au strâns numărul de voturi necesar pentru a se asigura că acordul nuclear iranian nu va fi respins în Congres.
Criticii susţin că acordul va întări Iranul din punct de vedere economic şi îi va permite acestuia să-şi crească suportul pentru grupurile militante din regiune.
Arabia Saudită şi Iranul se află în tabere opuse în ceea ce priveşte mai multe chestiuni regionale, în special legate de războiul civil de 4 ani şi jumătate din Siria şi a tulburărilor din Yemen, unde o coaliţie de state arabe - condusă de Riad şi asistată de SUA – atacă forţele rebele Houthi, care sunt susţinute de Iran.
SUA a promis că îşi va intensifica cooperarea cu Golful în domenii precum contraterorism, securitate maritimă, securitate cibernetică şi apărare împotriva rachetelor balistice. Iar acum administraţia Obama încearcă să îşi onoreze acele promisiuni.
În ciuda tensiunilor, cele două ţări depind una de cealaltă în mai multe chestiuni cruciale din sectorul securităţii, al afacerilor şi economiei.
Arabia Saudită rămâne cel mai mare exportator de petrol al lumii şi angajamentul său de a extrage cantităţi mari de petrol în ciuda scăderii preţurilor la aurul negru a ajutat la recuperarea economică a SUA. Obama şi Salman vor discuta despre pieţele globale de energie în timpul vizitei regelui saudit, a susţinut Casa Albă.
În plus, Arabia Saudită, care urmăreşte să îşi modernizeze flota maritimă învechită, se află în discuţii avansate cu guvernul american în privinţa cumpărării a doua fregate – un acord care valorează peste un miliard de dolari.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.