Un acord nefuncţional: AIEA susţine că Iranul a extins complexul nuclear Parchin

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a raportat la sfârşitul săptămânii trecute că, în timp ce Iranul s-a conformat în mare parte cu prevederile legate de restricţionarea programului său nuclear, totuşi a extins complexul militar Parchin, conform publicaţiei Times of Israel.
O imagine de satelit recentă cu complexul militar Parchin din Iran. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.08.2015

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat la sfârşitul săptămânii trecute că, în timp ce Iranul s-a conformat în mare parte prevederilor legate de restricţionarea programului său nuclear, a extins totuşi complexul militar Parchin, conform publicaţiei Times of Israel.

Un segment al raportului confidenţial, obţinut de Reuters, susţine că activitatea desfăşurată de Republica Islamică în complexul respectiv, începând cu februarie 2012, a subminat probabil capacitatea agenţiei ONU de a desfăşura o verificare eficientă.

“De la raportul [nostru] anterior [din luna mai], agenţia a continuat să observe într-un anumit segment al complexului Parchin, prin intermediul imaginilor de satelit, prezenţa unor vehicule, echipamente şi materiale de construcţie portabile. În plus, se pare că a fost construită o mică extensie a unei clădiri existente”, conform raportului, citat de Reuters.

Raportul descrie activitatea iraniană de dinaintea semnării în luna iulie a controversatului acord nuclear între Iran şi cele şase mari puteri ale lumii.

Activităţile desfăşurate în acel complex începând cu 2012 – în timpul unei perioade de timp în care Iranul a blocat vizitele AIEA la Parchin sau nu a furnizat agenţiei internaţionale informaţii despre acesta – au subminat abilitatea AIEA de a verifica informaţiile care sugerează că Teheranul ar fi desfăşurat în trecut în acel complex teste relevante pentru detonările de bombe nucleare.

AIEA consideră acum că este posibil ca Teheranul să fi desfăşurat la Parchin experimente cu explozibili puternici şi detonatoare pentru arme nucleare.

La începutul săptămânii trecute, directorul general al AIEA, Yukiya Amano, a declarat că agenţia sa a primit o cantitate mare de informaţii din partea Teheranului, dar că este prea devreme pentru a afirma dacă vreuna dintre aceste informaţii este nouă.

În urmă cu trei săptămâni, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că ţara sa repară drumurile din apropierea complexului Parchin, respingând rapoartele occidentale bazate pe imagini de satelit care susţineau că Teheranul se grăbeşte să înlăture dovezi legate de posibila activitate nucleară desfăşurată în acel complex.

Săptămâna trecută, Israelul a cerut publicarea clauzelor secrete încheiate între Iran şi AIEA, cu aprobarea tacită a SUA. Israelul a făcut această cerere după ce un raport, aparent asupra unei clauze dintr-un astfel de acord, a detaliat că Iranului i se permite monitorizarea pe cont propriu a complexului Parchin. Associated Press a raportat că AIEA a cedat oficialilor iranieni responsabilitatea pentru inspecţiile nucleare ce vor fi desfăşurate la complexul militar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor