Obama şi Summitul “deşertificat” cu liderii din Golful Persic
Administraţia de la Casa Albă ar putea nega, dar prezenţa în număr mic a liderilor din Golful Persic la summitul organizat de preşedintele Barack Obama - ce va avea loc joi la Camp David - este un semnal clar de nemulţumire a acestora faţă de aliatul lor american, conform Washington Post.
Regele Salman al Arabiei Saudite nu va urma exemplul premierului israelian Benjamin Netanyahu de a critica Administraţia americană pentru poziţia sa în ceea ce priveşte programul nuclear iranian sau pentru ezitarea Washingtonului de a contracara agresiunea iraniană în regiune. Dar, decizia de a nu participa la summit după ce Casa Albă a anunţat deja prezenţa sa, pe lângă faptul că lipsesc 3 din ceilalţi 5 şefi de stat invitaţi la Camp David, arată că eforturile Administraţiei Obama de a-i linişti pe aceşti aliaţi veterani ai SUA în Orientul Mijlociu nu dau roade.
Motivul nemulţumirii arabilor nu este greu de decodat. Deşi insistă că este pregătit să le îmbunătăţească apărarea şi să le reducă temerile în legătură cu ameninţarea iraniană, Obama nu a făcut decât paşi mici în această privinţă: o reafirmare a declaraţiilor prezidenţiale anterioare în privinţa apărării statelor din Golf împotriva unui atac extern; un plan pentru o mai bună integrare a sistemelor de apărare antirachetă în regiune; şi mai multe exerciţii aeriene şi maritime. Dar ceea ce doresc emirii şi regii deşertului nu este prevăzut în oferta americană: un tratat de apărare oficial, vânzări de arme hi-tech precum avioane de luptă F-35 şi un suport american mai mare pentru forţele care luptă împotriva iranienilor şi aliaţilor lor din Yemen şi Siria.
Arabia Saudită va fi reprezentată de doi dintre oamenii forte ai momentului: prinţul moştenitor şi ministrul de Interne, Mohammed Ben Nayef, şi fiul regelui, Mohammed, viitorul prinţ moştenitor şi ministru al Apărării.
Ministrul saudit al Afacerilor Externe a declarat că Regele va lipsi de la summit datorită datei acestui eveniment şi datorită “inaugurării Centrului Regele Salman pentru ajutor umanitar” din Yemen, unde Riadul conduce o coaliţie împotrivă unei rebeliuni şiite.
Conform cercetătorului Charles Schmitz de la Institutul pentru Orientul Mijlociu din Washington, “saudiţii văd divergenţe cu SUA nu doar asupra Iranului, dar şi în ceeace priveşte maniera de a face faţă consecinţelor Primăverii Arabe.”
“SUA văd în Primăverile arabe o mişcare a tinerilor care aspiră la democraţie şi libertate. Saudiţii văd o revoltă care ameninţă privilegiile familiilor regale din regiune”, mai susţine Schmitz.
La summitul de joi vor participa doar emirii din Kuweit şi Qatar, ceea ce reprezintă “o lipsă de consideraţie, neînţelegere şi lipsă de respect pentru persoana lui Barack Obama”, conform analiştilor politici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.