Salariul minim pe economie aprobat de către Guvernul de la Chişinău

Guvernul RM a aprobat creşterea salariului minim în sectorul real al economiei, astfel de la 1 mai angajatorii nu vor putea plăti salarii mai mici de 2380 lei pe lună, un moldovean urmând să fie remunerat cu cel puţin 14,09 lei pe oră.
Moneda oficială a Republicii Moldova (leul) (Epoch Times)
Ştefan Sârbu
27.04.2017

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real al economiei Republicii Moldova va constitui 2380 de lei lunar, în creştere cu 13,3% faţă de nivelul actual, începând cu 1 mai curent. O decizie în acest sens a fost aprobată la şedinţa de miercuri a Cabinetului de miniştri de la Chişinău.

Astfel, angajatorii din sectorul real al economiei R. Moldova nu vor putea oferi un salariu mai mic de 14,09 lei pe oră. În prezent nivelul remunerării este stabilit în mărime de 2100 de lei lunar sau 12,43 lei pe oră.

Cuantumul salariului minim garantat în sectorul real se reexaminează anual de Guvern, potrivit Legii salarizării. Ajustarea se face în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional.

“În condiţiile ratei inflaţiei de 6,4 % şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional de 6,9 % în anul 2016, sporul pentru anul curent constituie 13,3 %”, se menţionează în comunicatul de presă al Executivului de la Chişinău.

Menţionăm că salariul minim aprobat de Guvernul RM depăşeşte cu doar 250 de lei consumul mediu lunar al unui moldovean, stabilit de Biroul Naţional de Statistică. În România salariul minim este de 322 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor