În R.Moldova încă se resimt consecinţele calamităţilor naturale

Mai multe localităţi din Republica Moldova rămân în continuare deconectate parţial de la reţeaua de energie electrică. În Chişinău, în raioanele de centru şi sud prioritare sunt acţiunile de curăţare a arborilor de pe străzi, prevenirea inundaţiilor şi securizarea deplasării populaţiei.
Ştefan Sârbu
26.04.2017

alte articole

Ştefan Sârbu
26.04.2017

În cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, au fost prezentate informaţiile privind intervenţiile pentru lichidarea consecinţelor ninsorilor abundente de săptămâna trecută din R. Moldova. Potrivit Guvernului moldovean, Celula de criză continuă să activeze în regim non-stop, fiind axată preponderent pe restabilirea alimentării cu energie electrică a 10 localităţi din şase raioane şi UTA Găgăuzia, care rămân încă deconectate. Mai mult decât atât, Pavel Filip susţine că va prelua iniţiativa în curăţarea municipiul Chişinău.

Cea mai complicată situaţie se atestă în raionul Cahul, unde a căzut o linie de înaltă tensiune, iar restabilirea acesteia urmează să dureze mai multe zile. Deşi a fost găsită o soluţie alternativă de furnizare a energiei electrice prin intermediul unei linii de intensitate mai mică, aceasta nu are capacitatea necesară pentru aprovizionarea tuturor localităţilor afectate.

Un alt aspect important de gestionat sunt riscurile de inundaţii din municipiul Comrat. În pericol sunt 635 de gospodării, iar în peste o sută au avut loc intervenţii pentru pomparea apei. Şeful Executivului de la Chişinău a atras atenţia şi asupra necesităţii de curăţare a drumurilor şi curţilor de arborii şi crengile căzute în urma intemperiilor.

A fost raportată blocarea traseului local L443 din raionul Străşeni, ca urmare a înnămolirii albiei râului Bâc. În context, reprezentantul Ministerului Mediului al RM a menţionat că în această zonă se înregistrează situaţii similare în cazul ploilor abundente, curăţarea integrală a albiei râului Bâc fiind preconizată din contul unui grant oferit de România. Totodată, pe râul Bâc s-a intervenit în zona Anenii Noi, pentru a evita riscul de inundaţii.

Specialiştii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPC SE) anunţă că monitorizează în continuare starea barajelor iazurilor din zonele sud şi centru ale R. Moldova, iar celula de criza din cadrul instituţiei îşi continuă activitatea pentru preluarea apelurilor şi soluţionarea problemelor.

În contextul calamităţilor naturale din 20-21 aprilie din Moldova, pentru diminuarea riscurilor de pierdere a recoltei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM recomandă producătorilor agricoli să efectueze evaluarea fitosanitară a culturilor agricole şi în corelare cu condiţiile climatice, faza fenologică de dezvoltare a plantelor şi particularităţile biologice ale organismelor dăunătoare identificate, să stabilească scheme şi termeni de efectuare a tratamentelor fitosanitare.

Comisia pentru situaţii excepţionale a municipiului Chişinău constată că pe întreg teritoriul Capitalei persistă în continuare pericolul de prăbuşire a arborilor şi pilonilor, de rupere a crengilor şi a cablurilor şi avertizează populaţia despre riscul de deplasare în preajma zonelor afectate. De menţionat, că marţi pe teritoriul Şcolii primare nr. 90 din Chişinău a decedat un bărbat, strivit de un copac în timp ce curăţa curtea instituţiei.

Serviciile municipale specializate, ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", Direcţia situaţii excepţionale, Regia „Lumteh", Regia Transport Electric Chişinău, operatorii SA „Gaz Natural Fenosa" şi „Chişinău-Gaz" continuă intervenţiile pentru defrişarea şi curăţarea arborilor, înlăturarea cablurilor, reconectarea curentului electric, restabilirea iluminatului public şi a reţelei de contact.

„Criza nu poate fi considerată depăşită atât timp cât ne pasc pericolele. Vremea s-a îndreptat deja şi ne vom mobiliza pentru o acţiune de urgenţă, să venim cu o mână de ajutor Primăriei”, a declarat Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă, adăugând că „nu trebuie să se facă speculaţii despre o intervenţie a Guvernului peste atribuţiile Primăriei”.

În urma calamităţilor naturale care au avut loc în R. Moldova au fost deconectate de la reţeaua de curent electric peste 700 de localităţi, deteriorate 12 linii de transport, distruşi circa 200 de piloni şi doborâţi doar în municipiul Chişinău peste trei mii de arbori. Astfel, potrivit şefului Executivului de la Chişinău în campania de salubrizare a capitalei începând cu 27 aprilie vor fi implicaţi poliţiştii, carabinierii, dar şi militarii Armatei Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor