Salariile directorilor din companiile de stat limitate de Guvern

Guvernul va limita prin ordonanţă de urgenţă salariile directorilor din companiile de stat, până la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă. Alte compensaţii se vor acordate doar în baza performanţei, a declarat miercuri premierul Victor Ponta, făcând aluzie la cazul Nuclearelectrica.
Centrala Nucleară Cernavodă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
29.05.2013

Guvernul va limita prin ordonanţă de urgenţă salariile directorilor din companiile de stat, până la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă. Alte compensaţii se vor acordate doar în baza performanţei, a declarat miercuri premierul Victor Ponta, făcând aluzie la cazul Nuclearelectrica.

Proiectul acestei ordonanţe a fost introdus pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului şi conţine prevederi "inspirate" din legislaţia Poloniei şi agreate de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, a declarat premierul Victor Ponta.

"Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de o mie euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă", a afirmat Ponta în faţa miniştrilor şi a jurnaliştilor, în şedinţa de guvern.

Premierul făcuse referire la salariile directorilor din Nuclearelectrica anterior, înainte de a anunţa această ordonanţă.

"Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an", a declarat Ponta, enumerând salariile pregătite pentru directorii din Nuclearelectrica.

Mai exact, directorii companiei Nucleareletrica ar putea câştiga până la 210.000 euro pe an, în timp ce membrii Consiliului de Administraţie ar putea încasa 84.000 euro pe an, dacă AGA, controlată de stat, aprobă propunerea ca directorii executivi să primească indemnizaţii lunare de până la 76.800 lei.

Recent, Comitetul de nominalizare şi remunerare al companiei a propus ca directorii executivi din Nucleareletrica, inclusiv directorul general, să primească indemnizaţii lunare cuprinse între 62.400 lei (14.200 euro) şi 76.800 lei (17.500 euro).

Directorii executivi câştigă lunar în prezent 9.228 lei (2.100 euro), iar directorul general încasează 14.851 lei (3.400 euro).

În plus, membrii Consiliului de Administraţie ar urma sa încaseze totodată o indemnizaţie lunară reprezentând 20% din salariul directorului general (între 2.840 euro şi 3.500 euro), la care se adaugă un bonus de performanţă propus la 12 indemnizaţii lunare.

Per total, câştigul anual pentru poziţia de membru al Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica ar putea ajunge astfel la 84.000 de euro.

Pe de altă parte, cel mai mare salariu al directorului general dintr-o companie de stat din sectorul energetic este încasat de şeful Electrica Distribuţie Transilvania Nord, care primeşte lunar 18.000 de lei (4.100 euro), potrivit datelor prezentate de Guvern în luna aprilie.

Conform datelor companiei, Nuclearelectrica are patru directori - Daniela Lulache (director general), Elena Negulici (director economic), Ionel Bucur (directorul centralei nuclearelectrice din Cernavodă) şi Andrei Gheorghe (directorul Fabricii de combustibil nuclear din Piteşti).

Daniela Lulache a fost numită director general la mijlocul lunii mai şi a condus Fondul Proprietatea până în luna decembrie 2009.

în această perioadă, Daniela Lulache a încasat indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii de 1,86 milioane lei (440.000 de euro).

Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica este alcătuit din Daniela Lulache, Ionel Bucur, Dragoş Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu şi Alexandru Săndulescu.

Deşi aproape toţi provin din sistemul de stat, cei şapte administratori au fost numiţi la sfârşitul lunii aprilie în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor