Impozite suplimentare pentru directorii de la stat cu salarii mari
alte articole
Directorii de la stat, ale căror salarii foarte mari au fost făcute publice marţi, ar trebui să plătească impozite suplimentare pentru că veniturile lor sunt mult mai mari decât cele ale altor categorii de bugetari, cum ar fi medicii şi profesorii, la început de carieră. Mesajul a fost transmis de premierul Victor Ponta care a reluat o idee mai veche privind taxa de solidaritate pe care ar trebui să o achite angajaţii la stat care câştigă bine.
De data aceasta au fost luaţi în vizor şefii de companii cu salarii de 13.000-18.000 de lei lunar, ale căror venituri au fost comparate cu cele ale unui medic rezident sau ale unui profesor debutant care câştigă lunar 1.100 lei.
Premierul a prezentat, la şedinţa de Guvern, salariile directorilor Romgaz, Nuclearelectrica şi Hidroserv, care ajung la 18.000 lei.
"Poate reuşiţi, domnul ministru Chiţoiu şi domnul ministru Nită, să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă, sigur, sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce, la banii ăştia aş lupta şi eu! Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul si cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cât al dumneavoastră, care, teoretic, sunteţi responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privaţi", a declarat Ponta.
Şeful Executivului a apreciat că ar trebui impozitate salariile mari, aşa cum a mai cerut şi în alte rânduri.
"E o pâine foarte albă la stat, dar poate au şi performanţă cu această ocazie şi poate reuşim să mai impozităm într-un fel sau altul, că cred că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau medic îl angajăm acum cu 1.100 lei, un medic rezident, şi 14.000 lei, un director la.... Da, chiar cred că suntem o ţară în care nu punem valorile în ordinea corectă", a precizat premierul.
Taxa de solidaritate
Premierul Victor Ponta a declarat, în mai multe rânduri, că bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar să achite o taxă de "solidaritate" de 10% aplicată asupra sumei ce depăşeşte această valoare. Din banii colectaţi de stat ar urma sa fie finanţate proiecte sociale.
Reprezentanţii USL au discutat, la şedinţa de pe 9 aprilie, despre introducerea unei taxe de solidaritate de 10% din salariu, care să fie plătită de bugetarii cu venituri de peste 1.000 de euro lunar. Premierul Victor Ponta a declarat că subiectul taxei urmează să mai fie analizat şi că le-a transmis partenerilor să nu ceară, la rectificarea bugetară, sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri, informează Realitatea TV.
"Scopul principal este următorul, pentru cei care au peste 1.000 de euro în zona bugetară, pot să participe cu o taxă de solidaritate la efortul comun pe care îl facem pentru tariful social la energie, pentru a da înapoi – noi să ştiţi, şi zilele astea tot dăm înapoi ceea ce a luat Guvernul Boc. Nu ne-am înţeles pe impactul bugetar, în sensul că avem nişte cifre diferite, eu de exemplu m-am gândit tot timpul că o asemenea taxă s-ar referi şi la toţi cei din autorităţi, agenţii, companii cu capital majoritar şi integral de stat, ori atunci sigur, sunt mult mai mulţi", a declarat Ponta.
Premierul a precizat că nu este foarte importantă suma care se va strânge din colectarea acestei taxe, ci mesajul care este transmis.
"Nu e vorba aici de sumă, pentru ca la sumă avem diverse valori, e vorba despre un anumit mesaj pe care îl consider corect, dacă lucrezi la stat şi ai 100 şi ceva de milioane poate că eşti foarte performant şi trebuie să mergi în privat, dar dacă eu plătesc cu 15 milioane un medic sau un profesor, e profund incorect să fii vreun director printr-o companie sau printr-un minister, să ai 100 de milioane, e profund incorect", a afirmat Ponta.
Taxa de solidaritate de 10% pe salariile unora dintre bugetari ar aduce venituri suplimentare de 10 milioane lei la bugetul de stat.
PNL se opune
"PNL a zis să nu îi impozităm, după care le-am zis să nu vină la rectificare să ceară vreun ban. Cei care au peste 1.000 de euro pot să participe cu o taxa de solidaritate", a declarat Ponta.
Liderii PNL au precizat că se opun oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate.
"PNL se opune categoric oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate şi datorită ataşamentului său la principiul cotei unice şi mai ales pentru că unul din angajamentele majore ale USL, la care ţinem toţi în aceeaşi măsură, liberali sau social-democraţi, este acela că nu vor creşte taxele şi impozitele. Poziţiile sunt clare şi soluţiile nu pot veni nici pentru rectificarea bugetară, nici pentru toate celelalte nevoi publice, nu foarte mari ce-i drept, nu pot veni din sume care nu sunt semnificative şi care s-ar obţine dintr-o taxare a veniturilor mai mari de 1.000 de euro şi aşa mai departe. Şi în plan simbolic, dar şi în plan practic nu putem să acceptăm o asemenea formulă pentru că ea pe de-o parte încalcă angajamentele electorale, iar pe de altă parte nu rezolvă problema bugetară", a declarat Crin Antonescu.
Liberalii optează pentru măsuri de fond care să poată stimula crearea de locuri de muncă şi să asigure creşterea încasărilor la buget.
În viziunea lui Ponta, taxa ar urma sa fie aplicată atât angajaţilor din toate instituţiile publice, cât şi în toate societăţile la care statul este acţionar unic sau majoritar. Sumele colectate ar urma sa fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor.
Despre taxa de solidaritate s-a discutat încă din iunie 2012, când Ponta a propus ca aceasta să fie de 16% din suma din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei/lună.