Vosganian a discutat cu ambasadorul Canadei despre proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă
alte articole
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a discutat joi cu ambasadorul Canadei, Philippe Beaulne, despre stadiul proiectului realizarii unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi despre proiecte privind cooperarea în sectorul minier, a anunţat vineri Ministerul Economiei.
"Atragerea investitorilor canadieni reprezintă o oportunitate a ridicării volumului investiţiilor Canadei în topul investitorilor străini din Rmânia", se arată în comunicat.
În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii continuării creşterii şi diversificării schimburilor comerciale bilaterale "într-un ritm mai alert", menţionându-se că exportul românesc se bazează pe produsele industriei constructoare de maşini, utilaje petroliere, cooperare în domeniul industriei miniere, dar şi alte produse industriale cu valoare adugată mare.
În aceeaşi zi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, l-a primit pe însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA la Bucureşti, Duane Butcher.
Ministrul Economiei a prezentat diplomatului american priorităţile economice de început de mandat, printre care elaborarea unei strategii industriale şi a unei politici energetice pe termen lung, având în vedere orientarea României spre creştere economică, după ce, în a doua parte a lui 2012, preocuparea Guvernului s-a concentrat pe stabilitate şi credibilitate.
Reluarea ofertei pentru unităţile 3 şi 4, în Programul de Guvernare
Reluarea ofertei pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi reluarea parteneriatelor încheiate pentru termocentralele Galaţi, Brăile şi Borzeşti se află printre proiectele prioritare ale noului Guvern, potrivit Programului de Guvernare 2013-2016.
Proiectul care prevede construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost demarat în anul 2007. În prezent, proiectul stagnează din lipsă de investitori disponibili să investească.
În 15 noiembrie 2012, secretarul de stat în MECMA Rodin Traicu a anunţat că Executivul a aprobat memorandumul referitor la prelungirea cu încă 12 luni a funcţionării Energonuclear cu scopul de a atrage investitori străini pentru unităţile 3 şi 4. Compania China Guangdong Nuclear Power Group ar putea asigura 40% din investiţia necesară proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, declara recent Rodin Traicu.
În acest moment, din proiect fac parte Nuclearelectrica, ArcelorMittal şi Enel. Investiţia în cele două reactoare de la Cernadovă a fost estimată la 6,4 miliarde euro, potrivit unui studiu Ernst&Young.