Impozitarea salariilor mari, susţinută de Băsescu

Impozitarea suplimentară a salariilor mari ale angajaţilor la stat, măsură propusă de premierul Ponta, este susţinută de preşedintele Băsescu.
. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
27.04.2013

Impozitarea suplimentară a salariilor mari ale angajaţilor la stat, măsură propusă de premierul Ponta, este susţinută de preşedintele Băsescu.

"Dacă Ponta poate, eu îl susţin. Ce ştim că se întâmplă în regiile statului, în instituţii care ţin de autoritatea statului, care au înţeles că, dacă sunt autofinanţate sau regii autonome, îşi pot permite orice legat de banul public, pentru că banii regiilor şi ai companiilor de stat sunt bani publici... Voi susţine, numai să-şi rezolve ei problema în interiorul alianţei, că, dacă şi-o rezolvă, eu nu voi fi omul care să spună "Nu-i corect". Mai ales în perioade dificile, dacă discutăm de echitate, echitatea o propovăduiesc şi popularii, şi socialiştii în Uniunea Europeană", a precizat şeful statului.

Băsescu nu este de acord ca unii bugetari să aibă salarii de 40.000 de euro pe lună, iar alţii să câştige numai 700 de lei. Impozitarea salariilor mari nu ar trebui aplicată şi la companiile private.

Ce a propus Ponta

Cu toate că liberalii au anunţat că se opun, premierul Ponta a insistat pentru adoptarea unui proiect de lege privind impozitarea salariilor şi pensiilor de peste 1.000 de euro. Pentru perioada următoare, şeful Executivului şi-a propus să-i convingă şi pe partenerii săi de guvernare de necesitatea aplicării acestei măsuri.

"În primul rând, trebuie să-i conving nu pe partenerii liberali, că mulţi dintre ei - vorbesc de domnul Chiţoiu, de ceilalţi - ştiu, de cei care stau pe margine şi-şi dau cu părerea sau scriu editoriale că, dacă am putea să reducem altfel salariile din regii şi societăţile de stat, am face-o, dar nu putem dintr-un simplu motiv: toate aceste salarii sunt pe baza contractelor şi, orice decid eu mâine în consiliul de administraţie sau în adunarea generală, a doua zi sunt dat în judecată şi se câştigă procesul. S-a mai întâmplat şi cu domnul Boc, şi cu toată lumea. Singura soluţie constituţională prin care poţi să reduci în aceste domenii veniturile foarte mari este soluţia impozitării. Dar până-i conving pe toţi care nu înţeleg şi nu ştiu aceste lucruri, nu-i nimic, am multă răbdare", a precizat Ponta.

Premierul a subliniat că Antonescu a înţeles foarte bine aceste lucruri, dar cu toate acestea nu a fost de acord. În această situaţie, dacă liberalii îşi vor menţine opţiunea, decizia nu va fi adoptată. Ponta a explicat de ce este necesară introducerea unei taxe de solidaritate.

"Eu nu cred neapărat că e o problemă că de ce câştigă atât de mulţi bani, poate unii sunt eficienţi, alţii nu sunt eficienţi, însă dacă vorbim de sectorul public, diferenţa uriaşă dintre un director de la Romgaz sau Transgaz care câştigă 14 salarii ale unui medic rezident sau diferenţa, până ieri, un fost reprezentant la CNVM sau Asigurări care câştiga într-o lună cât tot Guvernul la un loc, şi sunt 27 de miniştri, adică nu e un guvern foarte mic, sigur că sunt lucruri anormale. E imposibil să conteşti acest lucru, nu poate funcţiona un sistem în felul ăsta. Nu neapărat că câştigă ei foarte mult, atât poate sistemul public în acest moment şi trebuie să existe şi un tip de echitate şi solidaritate. Nu pot să cred că un director de la Romgaz e chiar mai important decât 14 medici. N-o să mă convingă nimeni de chestia asta", a explicat premierul.

Ponta nu i-a uitat nici pe cei care au pensii mari, de peste 1.000 de euro, şi care ar trebui să plătească taxa de solidaritate, pentru a dovedi că sunt alături de cei săraci.

"Menţin ideea că şi cel care are pensie peste 1.000 de euro poate să fie solidar cu 10% din ceea ce depăşeşte cu cel care are pensie, săracu', 500 de lei sau 700. Nu credeţi că până la urmă mănâncă tot atâta mâncare, plăteşte tot atâta curent? Asta înseamnă solidaritate, nu înseamnă că unul mănâncă de zece ori mai mult sau aprinde zece becuri în timp ce celălalt, un bec. Nu ştiu dacă e de stânga sau de dreapta această idee, ştiu că a fost impusă de preşedintele Barack Obama şi susţinută şi de republicani. Eu nu cred că sunt chiar socialişti, nici unul, nici altul", a precizat premierul.

Propunere pentru directorii de la stat

Directorii de la stat, ale căror salarii foarte mari au fost făcute publice marţi, ar trebui să plătească impozite suplimentare pentru că veniturile lor sunt mult mai mari decât cele ale altor categorii de bugetari, cum ar fi medicii şi profesorii, la început de carieră. Mesajul a fost transmis recent de premierul Victor Ponta care a reluat o idee mai veche privind taxa de solidaritate pe care ar trebui să o achite angajaţii la stat care câştigă bine.

De data aceasta au fost luaţi în vizor şefii de companii cu salarii de 13.000-18.000 de lei lunar, ale căror venituri au fost comparate cu cele ale unui medic rezident sau ale unui profesor debutant care câştigă lunar 1.100 lei.

Premierul a prezentat, la şedinţa de Guvern din această săptămână, salariile directorilor Romgaz, Nuclearelectrica şi Hidroserv, care ajung la 18.000 lei.

"Poate reuşiţi, domnul ministru Chiţoiu şi domnul ministru Nită, să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă, sigur, sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce, la banii ăştia aş lupta şi eu! Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul si cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cât al dumneavoastră, care, teoretic, sunteţi responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privaţi", a declarat Ponta.

Şeful Executivului a apreciat că ar trebui impozitate salariile mari, aşa cum a mai cerut şi în alte rânduri.

"E o pâine foarte albă la stat, dar poate au şi performanţă cu această ocazie şi poate reuşim să mai impozităm într-un fel sau altul, că cred că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau medic îl angajăm acum cu 1.100 lei, un medic rezident, şi 14.000 lei, un director la.... Da, chiar cred că suntem o ţară în care nu punem valorile în ordinea corectă", a precizat premierul.

Taxa de solidaritate

Premierul Victor Ponta a declarat, în mai multe rânduri, că bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar să achite o taxă de "solidaritate" de 10% aplicată asupra sumei ce depăşeşte această valoare. Din banii colectaţi de stat ar urma sa fie finanţate proiecte sociale.

Reprezentanţii USL au discutat, la şedinţa de pe 9 aprilie, despre introducerea unei taxe de solidaritate de 10% din salariu, care să fie plătită de bugetarii cu venituri de peste 1.000 de euro lunar. Premierul Victor Ponta a declarat că subiectul taxei urmează să mai fie analizat şi că le-a transmis partenerilor să nu ceară, la rectificarea bugetară, sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri, informează Realitatea TV.

PNL se opune

"PNL a zis să nu îi impozităm, după care le-am zis să nu vină la rectificare să ceară vreun ban. Cei care au peste 1.000 de euro pot să participe cu o taxa de solidaritate", a declarat Ponta.

Liderii PNL au precizat că se opun oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate.

"PNL se opune categoric oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate şi datorită ataşamentului său la principiul cotei unice şi mai ales pentru că unul din angajamentele majore ale USL, la care ţinem toţi în aceeaşi măsură, liberali sau social-democraţi, este acela că nu vor creşte taxele şi impozitele. Poziţiile sunt clare şi soluţiile nu pot veni nici pentru rectificarea bugetară, nici pentru toate celelalte nevoi publice, nu foarte mari ce-i drept, nu pot veni din sume care nu sunt semnificative şi care s-ar obţine dintr-o taxare a veniturilor mai mari de 1.000 de euro şi aşa mai departe. Şi în plan simbolic, dar şi în plan practic nu putem să acceptăm o asemenea formulă pentru că ea pe de-o parte încalcă angajamentele electorale, iar pe de altă parte nu rezolvă problema bugetară", a declarat Crin Antonescu.

Liberalii optează pentru măsuri de fond care să poată stimula crearea de locuri de muncă şi să asigure creşterea încasărilor la buget.

În viziunea lui Ponta, taxa ar urma sa fie aplicată atât angajaţilor din toate instituţiile publice, cât şi în toate societăţile la care statul este acţionar unic sau majoritar. Sumele colectate ar urma sa fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor.

Despre taxa de solidaritate s-a discutat încă din iunie 2012, când Ponta a propus ca aceasta să fie de 16% din suma din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei/lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor