Sălaj: Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, la Hereclean
Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, ridicat în localitatea Hereclean ca urmare a unei investiţii de 2,5 milioane de euro şi unde vor lucra circa 50 de persoane, este aproape de finalizare, urmând a fi deschis, cel mai probabil, până la finalul lunii aprilie, transmite corespondentul AGERPRES.
Investiţia aparţine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), 1,6 milioane de euro fiind contribuţie europeană prin programul SAPARD, diferenţa fiind suportată de către cei 64 crescători de ovine, membri ai cooperativei.
"Intenţionăm să deschidem abatorul până la finele acestei luni. Investiţia se ridică la circa 2,5 milioane de euro, 1,6 milioane provenind de la SAPARD. Până în prezent am primit deja de la SAPARD două tranşe, una de 6,5 miliarde de lei şi alta de 19 miliarde de lei, o diferenţă de 9,5 miliarde de lei urmând a ne fi achitată după recepţia finală", a declarat Dumitru Ardelean, preşedintele CATO.
Abatorul va avea o capacitate de tăiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/oră) şi a fost astfel conceput pentru ca în cadrul lui să se poată face şi tăierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi.
Dotările abatorului sunt dintre cele mai moderne, el corespunzând tuturor normelor europene în domeniu. Printre aceste dotări se numără staţia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat patru miliarde de lei şi care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate în decurs de opt ore. În structura complexului de abatorizare au fost incluse: un depozit de lână, o sală de sângerare, camere de frig, depozit de piei, cântar electronic, sistem automat de uscare a oilor (în cazul în care lâna este udă) şi asomatoare, toate separate în fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase şi stomacul animalelor.
Cei 50 de angajaţi vor avea la dispoziţie vestiare separate pentru bărbaţi şi femei, spălătorie pentru hainele de lucru, sală pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spălat şi dezinfectat cizmele.
"Investiţia este una foarte importantă pentru crescătorii de oi din zonă. Preţul pe care îl vom oferi va fi mai bun decât cel pe care îl primesc azi, când vând oile vii, datorită eliminării unor verigi intermediare. În plus, avem de exemplu contacte cu firme de prelucrare a lânii din Anglia, care s-au arătat dispuse să cumpere de la noi în momentul în care vom funcţiona la capacitate. Să nu uităm şi că cei care predau oile la abatoare autorizate primesc subvenţii mai mari de la stat", precizează Dumitru Ardelean.
Abatorul din Hereclean a fost deja autorizat temporar de către Direcţia Sanitar Veterinară Sălaj pentru o perioadă de trei luni, urmând să primească autorizarea definitivă. El a fost autorizat şi pentru tăierile de miei din perioda Sărbătorilor Pascale pentru zona limitrofă municipiului Zalău.
CATO reuneşte 64 crescători de ovine din Sălaj şi este una din primele grupuri de producători recunoscute pe plan naţional având, de altfel, Avizul de Recunoaştere cu numărul 1, eliberat în 2006, de către Ministerul Agriculturii.