S-ar putea forma planete şi în zona periculoasă a Căii Lactee

Imagine artistică a unui disc proto-planetar de gaz şi praf (roşu) este distrusă de fluxuri gravitaţionale ale găruii negre centrale a galaxixei noastre
Imagine artistică a unui disc proto-planetar de gaz şi praf (roşu) este distrusă de fluxuri gravitaţionale ale găruii negre centrale a galaxixei noastre (David A. Aguilar / CfA)

Se poate că noi planete să se formeze în Centrul Galactic al galaxiei noastre, în ciuda faptului că este locul unor forţe cosmice intense, cum ar fi undele de şoc ale supernovelor şi mareele gravitaţionale ale unei găuri negre super masive.

Un nou studiu american sugerează că un nor de heliu şi hidrogen, descoperit acolo anul trecut, ar putea fi rămăşiţele unui disc de praf şi gaz, care duce la formarea unei planete şi care orbitează în jurul unei stele.

"Această stea nefericită a fost aruncată spre gaura neagră centrală", a spus autoarea principală a studiului Ruth Murray-Clay de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CFA), într-un comunicat de presă.

"Acum experimentează cele mai intense momente ale existenţei sale, şi deşi va supravieţui întâlnirii, discul protoplanetar nu va fi la fel de norocos."

Există posibilitatea ca steaua să fi făcut parte dintr-un inel de stele fierbinţi şi luminoase de tip O, care orbitează la aproximativ o zecime de an-lumină de Centrul Galactic şi care pot găzdui multe stele asemănătoare soarelui dar mai puţin strălucitoare.

Aceste stele pot interacţiona, provocând împingerea unora către gaura neagră, împreună cu discurile lor protoplanetare. Dar cele situate în inel îşi pot menţine discurile şi încă pot forma planete, indiferent de mediul neospitalier unde se află.

"Este fascinant să ne imaginăm că unele planete se pot forma atât de aproape de o gaură neagră", a declarat coautorul studiului Avi Loeb, tot de la CFA, în comunicatul de presă.

"Dacă civilizaţia noastră ar fi locuit pe o astfel de planetă, am fi putut testa teoria lui Einstein despre gravitaţie mult mai bine şi am fi putut acumula energie curată din aruncarea deşeurilor în gaura neagră."