Particulele scalare provoacă supernove şi încălzire globală?

Neutrini detectaţi ca provenind din supernova 1987A. Existenţa lor sprijină teoria colapsului nucleelor gravitaţionale a supernovelor de tip II
Neutrini detectaţi ca provenind din supernova 1987A. Existenţa lor sprijină teoria colapsului nucleelor gravitaţionale a supernovelor de tip II (NASA)

Se poate ca misterul din spatele motivului pentru care unele stele explodează să fie rezolvat de o particulă teoretică, care ar putea ajuta la prezicerea schimbărilor climatice de pe Pământ.

În decembrie, cercetătorii de la CERN, Organizaţia Europeana pentru Cercetare Nucleară, vor vedea dacă această particulă gravitaţională scalară există.

Atunci când o stea singuratică rămâne fără combustibil nuclear, nucleul său se prăbuşeşte, eliberând cantităţi enorme de energie gravitaţională. Atunci este produsă o undă imensă de şoc, ce ar putea fi cauzată de un câmp gravitaţional scalar, rezultând într-o explozie imensă numită o supernovă de tip II.

Prin înţelegerea acestui proces, am putea fi în măsură să spunem când şi unde vor avea loc aceste explozii extrem de puternice şi impactul acestora asupra climei Pământului în viitor.

"Există o corelaţie directă între exploziile stelare şi temperatura atmosferei Pământului", a explicat astrofizicianul Charles Wang de la Universitatea din Aberdeen, Scotia, într-un comunicat de presă: "Atunci când o stea explodează, o cantitate masivă de raze cosmice intră în atmosferă, afectând vremea din spaţiu şi făcându-o înnourată."

"Mai mulţi nori în spaţiu duc la răcirea atmosferei Pământului", a continuat el. "Încălzirea globală ar putea fi, prin urmare, legată de explozii stelare mai puţin frecvente în cerul nostru."

Wang consideră că o particulă fundamentală, dar încă nedescoperită, poate fi răspunzătoare pentru supernovele de tip II.

"Teoria mea este că o particulă scalară - unul din tipurile cele mai elementare de particule din univers şi similar cu bosonul Higgs - operează în cadrul acestor stele şi este responsabilă pentru energia suplimentară care provoacă explozia", a declarat Wang.

"Nu putem controla explozia stelară, dar dacă am putea înţelege procesul prin care se întâmplă, am putea prezice mai bine când şi unde vor avea loc aceste explozii."

Wang a sxpus studiul la Festivalul Britanic de Ştiinţă, pe 4 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură