S-a înfiinţat o nouă academie de ştiinţe juridice, condusă de Ioan Chelaru

Înfiinţată anul acesta printr-o lege semnată, printre alţii, de Ciprian Nica şi Marius Manolache, finul lui Ponta, Academiei de Ştiinţe Juridice din România îşi propune să reunească în rândurile sale personalităţi ştiinţifice reprezentative în domeniu.
Ion Chelaru
Ion Chelaru (ioanchelaru.ro)

Academia de Ştiinţe Juridice din România (ASJR) se recomandă a fi continuatoarea în drepturi şi preia tradiţiile Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, creată în anul 1939, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.

În cadrul primei adunări generale, a fost aleasă, din rândul membrilor titulari, conducerea acestei structuri academice. Totodată a fost stabilit numărul maxim de membri titulari şi corespondenţi, au fost constituite colective de redactare a regulamentului propriu şi a regulamentului consiliului de onoare.

Componenţa primei structuri de conducere a Academiei de Ştiinţe Juridice din România este următoarea: preşedinte — Ioan Chelaru, vicepreşedinţi: Ioan Leş, Brânduşa Ştefănescu, Dan Claudiu Dănişor, Tudorel Toader, Bogdan Ciucă; secretar general: Ovidiu Predescu.

"Prin înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România s-a reuşit un prim pas către coagularea competenţelor juridice din toate domeniile dreptului şi din toate profesiile juridice, în scopuri ce ţin de înfăptuirea statului de drept. Conform atribuţiilor stabilite de lege, ASJR are un rol crucial în contextul evoluţiei procesului legislativ accelerat din zilele noastre. Este nevoie, mai mult decât oricând, de o implicare mai puternică, ce include un nivel înalt de competenţă în evaluarea fenomenelor juridice, în gândirea integrată a acestora.

În procesul elaborării actelor normative, al creaţiei juridice în general, se simte foarte acut nevoia participării unor specialişti consacraţi ai dreptului, care să furnizeze evaluări, puncte de vedere şi opinii juridice. De asemenea, un obiectiv central al ASJR este promovarea, dezvoltarea, sprijinirea şi protejarea ştiinţelor juridice şi a învăţământului superior juridic sub toate formele", a declarat Ioan Chelaru, potrivit sursei citate.

Conform legii de înfiinţare, Academia de Ştiinţe Juridice din România recunoaşte Academia Română ca fiind cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi colaborează cu Parlamentul, Guvernul, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională, cu instituţiile şi organizaţiile ştiinţifice academice, de cercetare şi învăţământ juridic, din ţară şi din străinătate, şi cu organizaţiile profesionale ale juriştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne