Procurorul care a închis cazul de plagiat al lui Ponta, numit adjunct al Secţiei urmărire penală a Parchetului General

Numirea lui Cristian Lazăr în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală a Parchetului General a fost validată de preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de numire a lui Cristian Lazăr în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de trei ani, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cristian Lazăr a fost propunerea înaintată, pe 29 octombrie, de fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc, propunere asumată şi de noul ministru Raluca Prună.

Ministerul Justiţiei a menţionat că la formularea propunerii a fost avut în vedere faptul că procurorul Cristian Lazăr ocupa, din 17 iunie 2013, cu delegaţie, funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, având o bogată experienţă profesională şi managerială.

Dosarul de plagiat al lui Ponta

Cristian Lazăr este magistratul care, în 26 iunie 2013, a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta.

"Este evident că infracţiunea de plagiat nu există, iar rigoarea juridică ne determină să analizăm legalitatea şi temeinicia soluţiei prin raportarea de însuşire a calităţii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementată de art. 141 din legea nr.8 din 1996", se menţiona în rezoluţia procurorului Cristian Lazăr, citată de Gândul.

Conform sursei citate, procurorul Cristian Lazăr, care ocupa şi atunci cu delgaţie funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme, a motivat că nu se poate reţine acuzaţia de plagiat pentru că premierul a preluat doar texte de lege.

"În concluzie, doar identitatea de texte este neconcludentă ca obiectiv pentru stabilirea existenţei unei încălcări, având în vedere că această identitate se datorează uneori textelor oficiale de natură juridică şi traducerilor oficiale sau reprezintă citate aparţinând altor autori", a mai arătat procurorul Lazăr în motivarea rezoluţiei.

Rezoluţia Parchetului ÎCCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, pentru infracţiunea prevăzută de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată, a fost emisă în mai 2013. Aceasta a fost însă contestată la procurorul ierarhic superior, care a decis respingerea.

Ulterior, denunţătorii premierului au atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dat o soluţie definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 17 martie, ca inadmisibilă contestaţia formulată de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru în cazul soluţiei de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului.