Scandalul plagiatelor. Ministerul Educaţiei înfiinţează grupul de lucru menit să clarifice cadrul instituţional

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, face primii paşi în direcţia rezolvării problemei plagiatelor, după ce, nu demult, a decis să revoce Consiliu Naţional de Etică, instituţie acuzată că a "albit" de-a lungul timpului demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea.
Adrian Curaj
Adrian Curaj (ziuaveche.ro)

Adrian Curaj a semnat ordinul pentru constituirea grupului de lucru pentru clarificarea cadrului instituţional şi normativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectele de etică a cercetării ştiinţifice, anunţă, în cadrul unui comunicat de presă, Ministerul Educaţiei.

"Misiunea grupului de lucru este aceea de a recredibiliza funcţionarea sistemului de învăţământ superior din România, îndeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat, prin elaborarea unui set coerent de propuneri de amendare a actelor normative aplicabile.

În cadrul grupului de lucru, vor fi identificate orice alte soluţii de ordin administrativ în vederea implementării celor mai bune principii de etică în cercetarea ştiinţifică, necesare a fi adoptate acum sau în perspectivă strategică, în completarea măsurilor de modificare a reglementărilor în vigoare", se arată în comunicatul de presă.

O primă reuniune a grupului de lucru a avut loc vineri la sediul Ministerului Educaţiei. În cadrul întâlnirii, ministrul Adrian Curaj a prezentat mandatul grupului de lucru şi s-a stabilit cadrul de desfăşurare a activităţii, urmând ca pe, 18 decembrie să aibă loc a doua întâlnire.

Înfiinţarea grupului are loc în contextul în care ministrul de Interne, Petre Tobă, a fost acuzat că a copiat 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei sale. Controversatul Consiliu Naţional de Etică trebuia să se pronunţe asupra acuzaţiilor, însă a fost revocat de Adrian Curaj până să apuce să facă acest lucru.

Gestul a fost primit cu aplauze de public, având în vedere istoricul deciziilor luate de instituţia respectivă. Pe de altă parte, deja au trecut aproape două săptămâni de atunci şi cazul Tobă nu s-a clarificat, astfel că mulţi au început să acuze Guvernul că tergiversează tranşarea acestui subiect delicat.

Grupul de lucru este alcătuit, la iniţiativa ministrului Adrian Curaj, din persoane propuse de instituţiile de învăţământ superior, respectiv de la Academia Română.

Componenţa grupului de lucru este următoarea: prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi), prof. univ. dr. Lucian Bercea (Universitatea de Vest din Timişoara), prof. univ. dr. Radu N. Cătană (Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Valeriu Ciucă (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi), cercetător principal dr. ing. Călin Deleanu (Academia Română), prof. univ. dr. Liviu Papadima (Universitatea din Bucureşti), prof. univ. dr. Ion Roceanu (Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" din Bucureşti), prof. univ. dr. Florin Alin Săva (Universitatea de Vest din Timişoara), prof. univ. dr. Florin Streţeanu (Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Dana Tofan (Universitatea din Bucureşti).