Ruşii îi întorc de la graniţă pe ucrainieni

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Loredana Diacu
21.11.2013

Pe măsură ce summitul de la Vilnius se apropie, şicanele Moscovei asupra Ucrainei se înteţesc. Zeci de cetăţeni ucraineni sunt întorşi zilnic de la graniţa cu Rusia, fără ca autorităţile să motiveze de ce le refuză intrarea pe teritoriul rusesc.

Situaţia durează deja de trei săptămâni, informează Mediafax. Grănicerii ucraineni au relatat că în fiecare zi din trenuri şi autocare sunt debarcaţi în jur de 50-60 de ucraineni fără vreun motiv anume.

"Explicaţiile grănicerilor sunt neclare. De obicei, li se spune pasagerilor că datele din paşapoartele lor sunt dubioase", a declarat pentru cotidianul Segodnia, un controlor din cadrul căilor ferate ucrainene.

Conform Ministerului de Externe al Ucrainei, în jur de 100 de cetăţeni ucrainieni au formulat în ultimele două săptămâni plângeri pentru debarcare neîntemeiată la graniţa ruso-ucraineană. Oficialii de la Kiev consideră că autorităţile ruse nu au avut nici un motiv întemeiat de a îi întoarce de la graniţă pe ucrainieni şi că este vorba pur si simplu de "o problemă politică."

Serviciul Federal de Migraţie al Rusiei a refuzat să comenteze situaţia de la graniţa ruso-ucraineană însă posibilitatea ca Rusia să întroducă vize pentru ucrainieni a figurat pe lista ameninţărilor proferate la adresa Ucrainei, în încercarea de a convinge Kievul să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană la summitul de la Vilnius, din 28-29 noiembrie.

La sfârşitul lunii octombrie, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, au discutat preţ de cinci ore la reşedinţa de la Soci a preşedinţiei ruse, Putin încercând să-şi convingă omologul să renunţe la perspectiva europeană, ameninţându-l că va impune obligativitatea paşaportului pentru ucraineni în Rusia, ceea ce a provocat panică în interiorul diasporei ucrainene de pe teritoriul rusesc, ce numără nu mai puţin de 1,3 milioane de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor