Rusia ar putea recunoaşte Transnistria ca stat independent, avertizează un expert suedez
Cunoscutul economist suedez de la Institutul Peterson pentru Economie Mondială, Anders Aslund, a declarat că Rusia ar putea recunoaşte Transnistria ca stat independent, aşa cum a făcut-o cu teritoriile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în 2008, scrie joi Ziarul Naţional de la Chişinău.
În cadrul audierilor de joia trecută din Senatul SUA, economistul a avertizat că, pe lângă o eventuală recunoaştere a independenţei regiunii separatiste, Kremlinul ar putea să-şi înteţească hărţuirea economică necruţătoare asupra malului drept al Nistrului pentru a-l falimenta. Arătându-se îngrijorat de presiunile pe care le pune Moscova asupra Chişinăului, Aslund a îndemnat Casa Albă să creeze un Consiliu de parteneriat strategic cu Republica Moldova asemenea celor din Ucraina şi Georgia.
Potrivit editorialistului Petru Bogatu, temerile economistului suedez sunt pe deplin justificate. 'Astăzi, Rusia e mai aproape ca oricând de o posibilă recunoaştere a autoproclamatei republici nistrene, din cauza pierderii influenţei în Ucraina şi R. Moldova'.
'Divorţ' sau şantaj? Este gata Rusia să se lase de Basarabia? - se întreabă Ziarul de Gardă, făcând referire la ameninţările de 'divorţ civilizat' de regiunea transnistreană, în contextul Summitului de la Vilnius. Potrivit experţilor, un 'divorţ civilizat', aşa cum îşi doreşte liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk, nu poate avea loc fără acordul Chişinăului, iar desprinderea abuzivă a Transnistriei ar fi o catastrofă pentru aceasta, care nu are frontieră comună cu Rusia. 'Moscova înţelege că ceea ce şi-a permis în Georgia în 2008 nu o poate face în R. Moldova în 2013 şi caută soluţii noi, de genul +divorţului civilizat+, care e, de fapt, +modelul Kaliningrad+. Numai că pentru acest gen de +divorţ+ trebuie să existe acordul Chişinăului', notează Ziarul de Gardă.
După Summitul de la Vilnius, vânzările vinificatorilor moldoveni în Uniunea Europeană vor fi majorate, titrează Timpul. 'Anularea cotelor la importul vinului în Uniunea Europeană va permite vinificatorilor din Moldova să majoreze timp de câţiva ani volumul vânzărilor în UE', consideră directorul general al grupului de companii 'Purcari & Bostavan Wineries', şeful Ghildei Vinurilor Moldoveneşti, Victor Bostan.
'Mai aproape de UE, cu sau fără Ucraina', titrează Adevărul. Aflat în vizită la Chişinău, Dirk Schuebel, şeful Unităţii pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Dirk Schuebel s-a declarat convins că Republica Moldova va parafa, la Summitul de la Vilnius, Acordul de Asociere la UE, indiferent de evoluţiile din Ucraina.
În seria de articole despre crimele comunismului în Basarabia, Adevărul relevă un document strict secret din arhiva Ministerului de Interne, care arată că, în timpul masacrului din 1944 a prizonierilor din Bălţi, în 71 de gropi comune au fost aruncaţi 2.361 de militari germani şi români, ucişi de sovietici.
Republica Moldova intră în UE cu maladiile sărăciei, scrie Evenimentul Zilei Moldova, făcând referire la faptul că numărul de bolnavi de tuberculoză a crescut în 2012. Potrivit ziarului, o parte din bolnavi lucrează peste hotare şi, totodată, au fost înregistrate şi mai multe cazuri de îmbolnăviri la copii, din cauza indiferenţei părinţilor. 'Medicii afirmă că sărăcia, imigraţia şi indiferenţa sunt cauzele care situează ţara pe un nedorit loc +de frunte+ în Europa după numărul de îmbolnăviri', notează EVZ Moldova.