Justiţie „Made în China”

Un bărbat chinez aflat într-un scaun cu rotile, ajuns la capătul puterilor, a detonat o bombă „home-made” la aeroportul din Beijing, în încercarea de a atrage atenţia asupra unei dispute juridice veche de aproape un deceniu, motiv pentru care a fost condamnat la şase ani de închisoare, a anunţat avocatul său marţi, raportează Reuters.
(photos.com)
Epoch Times România
15.10.2013

Un bărbat chinez aflat într-un scaun cu rotile, ajuns la capătul puterilor, a detonat o bombă „home-made” la aeroportul din Beijing, încercând să atragă atenţia asupra unei dispute juridice vechi de aproape un deceniu, motiv pentru care a fost condamnat la 6 ani de închisoare, a anunţat avocatul său marţi, raportează Reuters.

Un tribunal din Beijing l-a găsit pe Ji Zhongxing, în vârstă de 34 de ani, vinovat de provocarea unei explozii în mod intenţionat, a declarat avocatul lui Ji, Liu Xiaoyuan. Mass-media de stat a confirmat sentinţa.

Decizia instanţei a stârnit atât simpatia, cât şi furia publicului pe scară largă.

Ji a detonat bomba la aeroportul din Beijing, după ce a fost împiedicat să dea pliante care atrăgeau atenţia asupra problemelor sale. Cazul său a atins o coardă sensibilă a multor chinezi care caută justiţia într-un sistem politic inflexibil: regimul comunist.

Ji, din provincia estică Shandong, a tot cerut să se facă dreptate în cazul lui: a fost bătut în anul 2005 de poliţişti din provincia sudică Guangdong, lăsându-l infirm în scaunul cu rotile. De atunci tot caută dreptate, dar se pare că nimeni nu vrea să îl asculte.

Prin detonarea bombei la aeroportul principal din Beijing, Ji a reuşit să atragă atenţia publică, singurii care au suferit răni uşoare fiind el şi un poliţist din apropiere. Pentru acest gest a riscat o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare.

"Noi credem că acest verdict este discutabil"(6 ani de închisoare - n.r.), a declarat Liu, adăugând că Ji nu intenţiona să arunce în aer aeroportul sau să se sinucidă.

"În timpul procesului, (autorităţile) nu au căutat să afle faptele", a declarat Liu. "Deşi a fost menţionat în declaraţie verdictul, ei nu au luat în considerare pe deplin cauza atentatului de la aeroport".

Liu a declarat că Ji, care a fost dus în instanţă pe o targă, ia în considerare posibilitatea de a face apel împotriva deciziei. El are 10 zile la dispoziţie pentru a depune recurs.

Sentinţa lui Ji vine la câteva săptămâni după executarea unui furnizor de kebab chinez, care a fost condamnat pentru uciderea a doi oficiali ai oraşului, eveniment care a stârnit critici publice împotriva unui sistem de justiţie care îi pedepseşte dur pe cei săraci, în timp ce le permite celor bogaţi şi puternici să scape.

"Cel mai mult ne interesează: cum vor fi pedepsiţi acei atacatori care l-au rănit înainte?", a scris pe blogul său Chen Haodong, vice-decan al unei şcolii de artă din sudul provinciei Guangdong.

Liegang Gong, un avocat stabilit în Kunming, capitala provinciei sud-vestice Yunnan, a numit sentinţa "anormal de dură" şi l-a descris pe Ji ca fiind "o persoană vulnerabilă", care nu a avut nicio altă modalitate de a-şi proteja drepturile.

Chinezii ajunşi la capătul puterilor, cărora nu li se face dreptate, au mai apelat în trecut la măsuri extreme, inclusiv la atentate, dar astfel de incidente sunt rare din cauza numărului mare de persoane angajate în aparatul securităţii de stat.

Protestul lui Ji a venit la doar câteva zile după ce agenţii de securitate au bătut până la moarte un furnizor de pepene verde în sudul provinciei Hunan în urma unei dispute privind locul unde îşi vindea fructele. Ambele cazuri au atras critici publice cu privire la abuzul de putere al oficialilor.

Un alt caz recent arată cruzimea oficialilor comunişti şi a stârnit furia chinezilor. Liu Xinwen, o mamă chinezoaică însărcinată, în vârstă de 33 de ani, a fost târâtă din propria casă şi forţată fizic să avorteze bebeluşul nenăscut, deoarece aducerea lui pe lume ar fi contravenit politicii copilului unic adoptată de Partidului Comunist Chinez, a raportat Sky News.

Acum aproximativ două săptămâni, oficialii din Comisia de Planificare Familială din Provincia Shandong au intrat cu forţa în casa lui Zhou Guoqiang, soţul lui Liu, şi au luat-o. Cuplul a povestit că oficialii au dărâmat uşa locuinţei la ora 4 noaptea şi au smuls-o pe Liu din pat. Zhou a spus că el însuşi a fost imobilizat pe podea în timp ce i-au luat soţia Cuplul avea deja un băieţel în vârstă de 10 luni, dar Liu a spus că îşi propusese să mai aibă un copil şi să plătească amenda impusă de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor