30 de zile de nedreptate pentru echipajul Greenpeace de pe nava Arctic Sunrise

Oana Moisescu
18.10.2013

18 Octombrie 2013, Bucureşti – În cea de-a 30-a zi de detenţie a celor 30 de persoane reţinute de către autorităţile ruseşti, aproape 10.000 de oameni solicită eliberarea lor imediată în cadrul a 100 de evenimente organizate în 36 de ţări din toată lumea. În Bucureşti evenimentul a fost marcat de Greenpeace în faţa Curţii de Apel, se precizează într-un comunicat de presă al organizaţiei, primit vineri de redacţia Epoch Times.

Printre protestele internaţionale organizate în acest sens se numără:

· Un protest la baza muntelui Everest cu activişti ai Greenpeace din Asia de Est · În Mexico City, protestatarii vizitează monumentul lui Mahatma Ghandi şi construiesc o celulă de închisoare în jurul acestuia.
· În Olanda, oamenii ridică o cuşcă uriaşă în centrul oraşului Groningen, oraşul natal al unuia din activiştii reţinuţi şi oraş înfrăţit cu Murmansk, Rusia.
· În Bangkok, oamenii s-au adunat în Wat Phra Kaeo, unul dintre cele mai cunoscute temple din Tailanda, unde voluntarii au format mesajul „Free the Arctic 30 ” folosind buchete de flori.
· În Bangalore, oamenii s-au adunat în Parcul Libertăţii, unde a existat cândva o închisoare.
· În Germania are loc o veghe pe parcursul a 30 de ore, la care iau parte peste 100 de persoane, pe lângă veghea de solidaritate care are loc în faţa ambasadei Rusiei din Berlin încă de pe 19 septembrie.
· În Napoli, Italia, oraşul de origine al unuia dintre cei reţinuţi, are loc o veghe de 24 de ore.

Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International a declarat cu această ocazie:

„Astăzi se împlinesc 30 de zile de când nava noastră a fost confiscată şi cei 30 de colegi şi prieteni au fost arestaţi. Ei au fost acuzaţi de piraterie – o acuzaţie absurdă care poate avea o sentinţă maximă de 15 ani de închisoare.”

„Cei 30 de apărători ai Arcticii ne reprezintă pe toţi, apărând un mediu fragil şi o climă aflată în criză, iar acum trebuie să fim alături de ei. Detenţia lor este un atac la adresa fiecărei persoane care a vrut vreodată să-şi facă auzită vocea, solicitând un viitor mai bun pentru oameni şi generaţiile viitoare. Acum aceşti 30 de oameni sunt prizonieri şi toţi suntem responsabili pentru soarta lor.”

„Greenpeace nu se consideră deasupra legii, însă cei 30 de bărbaţi şi femei nu sunt piraţi iar această acuzaţie este o încercare clară de a înăbuşi protestele paşnice. Suntem aici astăzi pentru a ne arăta solidaritatea cu cei 30 şi pentru a apăra dreptul la protest paşnic. Solicităm eliberarea lor imediată.”

Luna trecută, 28 de activişti Greenpeace International, un fotograf freelancer şi un videograf freelancer, au fost acuzaţi de piraterie de o instanţă de judecată rusească, în urma unui protest paşnic împotriva platformei Gazprom Prirazlomnaya pentru foraje în Marea Peciora. Dacă vor fi condamnaţi, riscă o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

Curtea de judecată din Murmansk, a hotărât că „Arctic 30” pot fi reţinuţi până cel puţin pe 24 noiembrie, în timp ce autorităţile investighează cazul. Avocaţii care îi apără pe cei 30 au făcut apel împotriva reţinerii.

O largă serie de personalităţi internaţionale, de la politicieni la reprezentanţi ai societăţii civile şi-au exprimat public îngrijorarea despre reţinerea celor 30, inclusiv Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, care săptămâna trecută a solicitat eliberarea lor şi cancelarul german Angela Merkel, care a vorbit direct cu Preşedintele Putin. Ieri, 11 laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace au trimis scrisori către Preşedintele Putin solicitând eliberarea imediată a activiştilor.

Săptămâna viitoare, parlamentul britanic va dezbate situaţia detenţiei activiştilor şi va decide cum va interveni.

Printre celebrităţile care sprijină eliberarea celor 30 se numără: Deepak Chopra şi Gael Garcia Bernal, actorii Jude Law, Ewan McGregor, Jared Leto, Natalia Oreiro, Daniel Craig, Jim Carter, Edward Norton, Leonard Nimoy şi Lucy Lawless; muzicienii Thom Yorke, Damon Albarn, Paul Simonon, Alejandro Sanz şi Murat Dalkılıç; fotomodelul Lily Cole, designerul Vivienne Westwood, comicii Simon Pegg şi Russell Brand, prezentatorii Stephen Fry şi Davina McCall, şi campaignerul Bianca Jagger.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor