Rusia va impune un "acord de loialitate" pentru străinii care intră în ţară

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" prin care le este interzis să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor familiale tradiţionale, informează Reuters.
De când Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina în februarie 2022, Rusia a introdus o serie de legi dure care interzic discreditarea armatei, iar instanţele au pronunţat sentinţe cu ani lungi de închisoare pentru activiştii opoziţiei.
Pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale din 2024, Putin a prezentat războiul ca parte a unei bătălii existenţiale a Rusiei cu Occidentul, afirmând că va apăra civilizaţia "sacră" a acesteia de ceea ce el descrie ca fiind decadenţa Vestului.
Agenţia rusă de ştiri de stat TASS a relatat, miercuri, că proiectul de lege a fost pregătit de Ministerul de Interne şi ar obliga toţi străinii care intră în Rusia să semneze un acord care, în esenţă, restricţionează ceea ce pot spune în public.
Unui străin care intră în Rusia i-ar fi interzis să "interfereze cu activităţile autorităţilor publice ale Federaţiei Ruse, să discrediteze sub orice formă politica de stat externă şi internă a Federaţiei Ruse, autorităţile publice şi oficialii acestora", a precizat TASS.
Acordul propus ar urma să includă clauze referitoare la moralitate, familie, "propaganda privind relaţiile sexuale netradiţionale" şi istorie.
În special, străinilor li se va interzice "denaturarea adevărului istoric despre fapta poporului sovietic în apărarea Patriei şi contribuţia sa la victoria asupra fascismului".
Se estimează că Uniunea Sovietică a pierdut cel puţin 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial şi a împins în cele din urmă forţele naziste înapoi la Berlin. Guvernele loiale Moscovei au preluat apoi puterea în zone întinse din Europa de Est.
Rapoartele din presa rusă nu au arătat clar căror străini li se va aplica proiectul de lege - dacă va deveni lege - sau care va fi pedeapsa pentru nerespectarea "acordului" pe care străinii vor trebui să îl semneze la intrarea în Rusia.
Kremlinul a refuzat să comenteze iniţiativa.
"Acord de loialitate"
Activiştii opoziţiei şi diplomaţii străini de la Moscova avertizează de luni de zile că autorităţile îşi înăspresc poziţia faţă de orice disidenţă înainte de alegerile prezidenţiale.
Kremlinul a declarat, la începutul acestei luni, că este necesară o anumită măsură de cenzură deoarece trupele ruseşti luptă în Ucraina şi i-a avertizat pe cei care doresc să critice armata să se gândească bine înainte de a o face.
Pentru ca proiectul să devină lege, acesta trebuie să fie introdus în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, şi să fie examinat de comisie şi să se facă mai multe lecturi înainte de a fi înaintat lui Putin pentru semnare.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri CSI din Duma de Stat, Leonid Kalaşnikov, a declarat că proiectul de lege este foarte avansat şi că la el lucrează Ministerul de Interne, guvernul, administraţia prezidenţială, precum şi comisia sa.
"Proiectul de lege privind aşa-numitul 'acord de loialitate' cu migranţii care intră în Federaţia Rusă se află într-un grad ridicat de pregătire", a declarat Kalaşnikov pentru Interfax.
Kalaşnikov a precizat că unele detalii ale proiectului de lege urmează să fie elaborate. Ministerul rus de Interne nu a răspuns imediat la solicitările de a face un comentariu.
Legea nu a fost încă introdusă în mod oficial în parlamentul rus, potrivit căutărilor Reuters în baza de date a Dumei.
De la începutul invaziei lansate în Ucraina, Rusia a impus o serie de restricţii asupra străinilor din ceea ce numeşte "ţări neprietenoase" - adică cele care i-au impus sancţiuni din cauza războiului pe care a ales să îl ducă cu ţara vecină.