Rusia va deveni o “colonie chineză pentru resurse”, spune o sursă apropiată Kremlinului

Vladimir Putin şi Xi Jinping la Moscova, 20 martie 2023
Vladimir Putin şi Xi Jinping la Moscova, 20 martie 2023 (YouTube Screenshot)

Rusia va fi din ce în ce mai mult un depozit de mărfuri pentru China, pe măsură ce Moscova devine tot mai dependentă economic de Beijing, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru Financial Times.

Acest parteneriat inegal a fost afişat în această săptămână, când liderul comunist chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, marcând primul lor summit de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

După ce Putin şi-a lansat războiul, Occidentul a izolat în mare parte Rusia de sistemul financiar global şi a evitat exporturile sale de energie, forţând-o să-şi redirecţioneze petrolul şi gazele către China şi India, relatează Business Insider.

Într-adevăr, achiziţiile chinezeşti de energie rusească au crescut cu 54%, ajungând la 81,3 miliarde de dolari anul trecut, reprezentând 40% din veniturile bugetare ale Kremlinului. Iar în ianuarie, Rusia a exportat 2,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale către China, devenind principalul său furnizor.

"Logica evenimentelor dictează că vom deveni pe deplin o colonie chinezească pentru resurse", a declarat sursa pentru Financial Times. "Serverele noastre vor fi de la Huawei. Vom fi principalii furnizori ai Chinei de orice. Vor primi gaz de la Power of Siberia. Până la sfârşitul anului 2023, yuanul va fi principala noastră monedă comercială".

Rusia consideră că legăturile sale economice cu China sunt cheia pentru a câştiga războiul din Ucraina, a mai precizat sursa, adăugând că Beijingul este crucial pentru a face faţă sancţiunilor occidentale, în timp ce resursele naturale ruseşti ajută la asigurarea sprijinului Chinei.

Dar summitul Xi-Putin nu a reuşit să producă una dintre priorităţile de top ale Rusiei: finalizarea unui acord pentru construirea unui nou gazoduct de gaze naturale către China.

Gazoductul Power of Siberia 2 este esenţial pentru perspectivele economice ale Rusiei, în condiţiile în care industria sa energetică caută să vândă mai mult gaz către China, după ce a tăiat accesul Europei ca represalii la sancţiunile impuse în urma invadării Ucrainei.

Dar, în timp ce Putin a susţinut marţi că, "practic, toţi parametrii acestui acord au fost finalizaţi", o declaraţie comună a celor două ţări a precizat că acestea vor "depune eforturi pentru a avansa lucrările de studiere şi agreare" a conductei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe