Rusia susţine că primele sale rachete hipersonice capabile nuclear au devenit operaţionale

Andrei Popescu
27.12.2019

focus

alte articole

(Getty Images)
Andrei Popescu
27.12.2019

La un an după ce Vladimir Putin a supravegheat testul final al celei mai avansate arme hipersonice din Rusia, vineri a devenit operaţională racheta intercontinentală care poate zbura la o viteză de 27 de ori mai mare decât cea a sunetului, a afirmat ministrul rus al Apărării.

După cum raportează AP, ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, l-a informat pe Putin că prima unitate de rachete echipată cu rachete hipersonice Avangard a devenit operaţională.

"Vă felicit pentru acest eveniment important pentru militari şi întreaga naţiune", a declarat Şoigu în cadrul unei conferinţe cu lideri militari de top.

Avangard este lansat din vârful unei rachete balistice intercontinentale, dar spre deosebire de încărcăturile obişnuite care urmează un traseu previzibil după separare, poate face manevre bruşte în atmosferă în drum spre ţintă, fiind mult mai greu de interceptat.

Putin a descris anterior vehicul hipersonic Avangard drept o descoperire tehnologică comparabilă cu lansarea primului satelit în 1957.

Noua armă a Rusiei care poate trimite în SUA o sarcină nucleară în câteva minute, precum un sistem similar dezvoltat de China, au provocat multe bătăi de cap Pentagonului.

Şeful Forţelor de rachete strategice, generalul Serghei Karakaiev, a declarat în timpul conferinţei că Avangard a fost pus în serviciu la o unitate din regiunea Orenburg din sudul Munţilor Urali.

Racheta hipersonică Avangard a fost dezvăluită pentru prima dată de Putin, printre alte sisteme de arme, în martie 2018, menţionând că abilitatea armei de a face manevre bruşte în drum spre ţintă va face inutilă apărarea anti-rachetă. „Se îndreaptă spre ţintă ca un meteorit, ca o minge de foc”, a spus el la acea vreme.

Liderul rus a menţionat că Avangard este proiectat folosind materiale compozite noi pentru a rezista la temperaturi de până la 2.000 grade Celsius care rezultă la zborul prin atmosferă la viteze hipersonice. Armata Rusiei se laudă că Avangard este capabilă să zboare la 27 Mach şi poartă o armă nucleară de până la 2 megatone.

Putin a explicat că Rusia trebuie să dezvolte Avangard şi alte sisteme de arme potenţiale din cauza eforturilor SUA de a produce un sistem de apărare anti-rachetă, despre care a afirmat că ar putea eroda politica de descurajare nucleară a Rusiei. Moscova susţine că scutul anti-rachetă american nu este destinat să contracareze arsenalele de rachete masive din Rusia, ci are un scop ofensiv.

La începutul acestei săptămâni, Putin a subliniat că Rusia este singura ţară înarmată cu rachete hipersonice, remarcând cu mândrie că pentru prima dată Rusia conduce lumea în dezvoltarea unei noi clase de arme, spre deosebire de trecut.

În decembrie 2018, Avangard a fost lansată de la baza de rachete Dombarovski din sudul Uralilor şi a atins cu succes o ţintă de pe poligonul Kura din Peninsula Kamceatka, la 6.000 de kilometri depărtare.

Potrivit presei ruse, Avangard va fi montată mai întâi pe rachete balistice intercontinentale RS-18B, construite de sovietici, purtând numele de cod NATO SS-19. Este de aşteptat ca Avangard să fie adaptat la racheta balistică intercontinentală Sarmat după ce devine operaţional.

Ministerul rus al Apărării a declarat, luna trecută, că a demonstrat un zbor al noii arme în faţa unei echipe de inspectori americani, ca parte a măsurilor de transparenţă în cadrul tratatului New Start semnat cu SUA.

Rusia a mai dezvoltat un vehicul supersonic - Kinzhal- care este transportat de avioane de vânătoare Mig-31. Putin a spus că racheta zboară la 10 Mach, are o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi poate transporta un focar nuclear sau convenţional.

Beijingul şi-a testat propriul vehicul hipersonic, despre care se crede că este capabil să călătorească cu 5 Mach. Beijing-ul a afişat racheta numită Dong Feng 17 sau DF-17, la o paradă militară care marca 70 de ani de la fondarea statului comunist chinez, anul acesta.

Pentagonul a lucrat, de asemenea, la dezvoltarea armelor hipersonice în ultimii ani, iar secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat în august că „probabil peste câţiva ani” SUA ar putea avea o rachetă hipersonică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor