Rusia arată inspectorilor americani rachete nucleare hipersonice

(Daniel Berehulak/Getty Images)

Rusia a declarat că a arătat inspectorilor americani noul sistem de rachete nucleare hipersonice, ca parte a unui tratat bilateral de control al armelor, înainte de desfăşurarea rachetelor, a informat marţi Interfax.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat la sfârşitul anului trecut că Rusia va fi gata să implementeze sistemul de rachete Avangard în decurs de un an.

Una dintre armele noi menţionate în 2018, Avangard, a fost anunţată ca fiind o armă extrem de versatilă capabilă să se sustragă sistemelor de apărare împotriva rachetelor deţinute de SUA.

Ministerul rus al Apărării a organizat o demonstraţie a sistemului Avangard în faţa unui grup de inspectori din SUA care a vizitat Rusia în perioada 24-26 noiembrie, a informat Interfax.

„Partea rusă a organizat o demonstraţie pentru a contribui la asigurarea viabilităţii şi a eficacităţii Tratatului [NEW] START”, potrivit citatului militar rus, adăugând că intenţionează să desfăşoare sisteme Avangard operaţionale înainte de sfârşitul anului.

New START, sau Noul Tratat de reducere a armelor strategice, limitează numerele de lansatoare şi vectori deţinuţi de Rusia şi S.U.A.

Moscova a declarat că doreşte să extindă tratatul înainte de expirarea lui în februarie 2021, iar Washingtonul a precizat că va aştepta până anul viitor pentru a decide.

Cercetătorii consideră că o misiune de salvare a unei arme Avangard ar fi putut genera accidentul care a ucis cinci ingineri nucleari în apropierea oraşului Nionoksa din nord-vestul Rusiei, în regiunea Arhanghelsk, în august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe