China testează rachete hipersonice la care SUA este foarte vulnerabilă

Soldaţi chinezi
Soldaţi chinezi (Foto: Kevin Frayer/Getty Images – Epoch Times Germania)

China a desfăşurat cu succes câteva zeci de teste cu rachete hipersonice pe care Washingtonul nu le poate ignora, a avertizat în 4 septembrie general-locotenentul Samuel Greaves, comandantul Agenţiei de Apărare Antirachetă, potrivit Zero Hedge.

“Chinezii au efectuat acum câteva zeci de teste reuşite cu rachete hipersonice ... pur şi simplu nu le putem ignora”, a declarat Greaves unui grup de oficiali guvernamentali prezenţi la un eveniment organizat de Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA).

Michael Griffin, subsecretar al apărării pentru management şi inginerie, a recunoscut la rândul său faptul că China a testat cu succes rachete hipersonice şi a avertizat că Rusia nu este cu mult în spatele chinezilor în privinţa dezvoltării rachetelor hipersonice.

În luna august, China aparent a prezentat imagini surprinse în timpul testării uneia dintre noile rachete, care ar putea lăsa mult în urmă sistemele de apărare antirachetă americane pe câmpul de luptă, conform Zero Hedge. Vehiculul experimental “waverider”, primul în China, foloseşte pentru navigare undele de şoc generate în timpul zborului hipersonic. Această rachetă ar putea transporta multe focoase nucleare către America de Nord fără să fie detectată.

Conform Academiei de Aerodinamică Aerospaţială din China (AAAC) – un institut de cercetare aerodinamică din Beijing, care face parte din Corporaţia de stat pentru Ştiinţă şi Tehnologie Aerospaţială Chineză (CSTAC) – testul cu racheta hipersonică a fost desfăşurat în nord-vestul Chinei.

AAAC a publicat luna trecută o declaraţie, indicând că racheta Starry Sky-2 a fost transportată în spaţiu de către o rachetă cu combustibil solid înainte de separare.

După separare, racheta a coborât la o altitudine mai joasă în timp ce a desfăşurat în mod autonom manevre extreme de rotaţie, ajungând la viteza Mach 5,5 timp de peste 400 de secunde. De asemenea, racheta a ajuns la o viteză maximă de Mach 6 (7.344 km pe oră), conform declaraţiei AAAC.

Testul a fost considerat un “succes total”, a precizat AAAC, care a postat pe reţelele sociale o serie de imagini “din culise”. “Proiectul Starry Sky-2 a fost foarte inovator şi dificil din punct de vedere tehnic, înfruntând un număr de provocări tehnice internaţionale de ultimă oră”.

Deşi racheta testată ce a fost prezentată în luna august este încă în stadiu de dezvoltare şi probabil la o distanţă de câţiva ani înainte să fie produsă în serie, vehiculele waverider pot fi folosite pentru a transporta focoase convenţionale şi nucleare fără a fi detectate prin cele mai sofisticate sisteme de apărare antirachetă din lume.

Luna trecută, a fost pentru prima dată când China a confirmat oficial faptul că dezvoltă tehnologie “waverider”, deşi a lucrat la vehicule spaţiale din 2014. China, Rusia şi SUA sunt principalii competitori în cursa hipersonică şi sunt implicate în ceea ce unii consideră a fi o nouă cursă a înarmării bazată pe această tehnologie.

La începutul acestui an, generalul John Hyten, şeful Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a declarat Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul american că SUA este extrem de vulnerabilă la un viitor atac cu rachete hipersonice.

“Primul, cel mai important mesaj pe care aş dori să îl transmit astăzi este acela că forţele aflate sub comanda mea sunt complet pregătite să descurajeze adversarii noştri şi să răspundă decisiv, în cazul în care ar eşua intimidarea. Suntem pregătiţi pentru toate pericolele. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de acest lucru”, a precizat generalul Hyten în declaraţia sa de deschidere.

Totuşi, într-o conversaţie ulterioară cu senatorul Jim Inhofe, Hyten a avertizat:

“Noi [SUA] nu avem nicio capabilitate care ar putea respinge o astfel de armă [rachete hipersonice] utilizată împotriva noastră”.

Amiralul Harry Harris, fostul şef al Comandamentului american din Pacific, în prezent ambasador în Coreea de Sud, a afirmat în luna februarie: “Dezvoltarea armelor hipersonice de către China o depăşeşte pe a noastră... rămânem în urmă”.

Pentru a recupera timpul pierdut, Pentagonul a oferit companiei Lockheed Martin contracte în valoare de aproximativ 1,5 miliarde USD în această vară pentru a dezvolta o rachetă hipersonică pentru forţa aeriană a SUA.

În timp ce mulţi consideră că hegemonia americană se va menţine, există totuşi posibilitatea ca ea să fie înlocuită în anii următori în condiţiile în care China obţine accesul la tehnologiile hipersonice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe