China se pregăteşte să producă vehicule hipersonice în masă
alte articole
O fabrică de vehicule supersonice urmează a fi construită în Hefei, provincia estică chineză Anhui şi ar oferi ţării un avans considerabil în faţa Rusiei şi SUA în cursa pentru tehnologii hipersonice. Superputerile globale majore ştiu că ţara care va realiza şi va deţine aceste tehnologii îşi va revoluţiona programele civile şi militare.
Institutul de Mecanică (Imech) - unul dintre cei mai mari dezvoltatori de tehnologie hipersonică din China - va colabora cu guvernul din Hefei pentru a construi fabrica de motoare, a cărei dată de finalizare nu a fost făcută publică. Acest parteneriat permite Imech să îşi amplifice operaţiunile în scopuri comerciale. Regiunea Hefei a fost aleasă datorită reputaţiei de important centru de ştiinţă şi tehnologie din China, potrivit website-ului Zero Hedge.
Pentru a impulsiona creşterea economică, Beijingul a dezlănţuit recent un nou val de capital orientat spre domeniul tehnologic, urmărind să se îndepărteze de miile de companii zombi din ţară care sunt menţinute cu ajutorul statului.
Fan Xuejun, director la Imech, a declarat pentru The Post că fabrica va produce motoare pentru clienţi militari sau civili.
În luna februarie, Zero Hedge a raportat despre un grup de cercetători chinezi care a dezvăluit un avion hipersonic super rapid care va putea să transporte zeci de persoane şi tone de materiale - “orice de la flori la bombe şi, de asemenea, pasagerii ar putea fi turişti sau forţe militare speciale” – din Beijing în New York în aproximativ 2 ore, comparativ cu un zbor convenţional comercial de pasageri care ar dura în mod normal 15 ore.
Cercetători familiari cu proiectul institutului Imech consideră că motorul hipersonic ar putea fi un motor combinat, bazat pe rachete, a raportat The Post.
“Sistemul ar putea folosi un motor convenţional de turbină pentru decolare şi accelerare la viteză supersonică – mai rapid decât viteza sunetului – ca apoi să pornească motorul ‘scramjet’ pentru a ajunge la super viteze. O rachetă ar da vehiculului un impuls final pentru a-l aduce pe orbită. Cercetători familiari cu proiectul consideră că motorul, care foloseşte trei tipuri diferite de tehnologii de propulsie într-un singur pachet, ar putea într-adevăr să reducă în mod semnificativ costul zborurului spaţial”.
The Post consideră că Rusia, SUA şi China “au depăşit recent obstacolele tehnice şi au realizat operarea pe termen lung şi stabilă a motoarelor scramjet”.
În opinia lui Liu Hong, expert la Facultatea de Aeronautică şi Astronautică la Universitatea Jiaotong din Shanghai, “China şi SUA ar putea fi umăr la umăr în cursa pentru realizarea utilizării în masă a tehnologiei hipersonice, însă ambele ţări se află cu un pas sau doi în spatele Rusiei”.
Potivit unui articol publicat în luna martie de Zero Hedge, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că noua sa rachetă hipersonică ar putea nimici sistemele de apărare aeriană ale Occidentului. Racheta hipersonică intercontinentală, a adăugat Putin, va zbura către ţintă cu o viteză de 20 de ori mai mare decât viteza sunetului.
“Putin spune adevărul”, a precizat Hong. Deşi testele de arme hipersonice din SUA şi China au fost cel mai mult mediatizate, cercetătorii consideră că în general “ruşii sunt lideri în acest domeniu”, a adăugat el.
Hong a susţinut că acest motor combinat “ar putea fi prima sursă de energie hipersonică” ce va fi comercializată la scară globală, deoarece programul, care se află în dezvoltare de foarte mulţi ani, intră acum în etapa finală.
“Dacă [fabrica din Hefei] va folosi această abordare, care este relativ simplă şi bine gândită, cred că obiectivul lor pentru o producţie comercială este posibil [de atins]. Depinde de nivelul actual al tehnologiei”, a adăugat Hong.
Totuşi, Imech nu este singura instituţie în lumea tehnologiilor hipersonice. Există cel puţin alte 5 companii de cercetare majore deţinute de stat sau entităţi guvernamentale care au astfel de tehnologii.
În 2016, China Aerospace Science and Technology Corp a declarat că dezvoltă un avion spaţial hibrid care va decola şi ateriza pe un aeroport obişnuit cu ajutorul unui ciclu motor combinat.
Rivalul său major, China Aerospace Science and Industry Corp, a lansat un proiect similar numit Teng Long la scurt timp după aceea.
La începutul lunii martie, Centrul pentru Cercetare şi Dezvoltare în domeniul Aerodinamicii din China – o filială a Armatei de Eliberare a Poporului în Mianyang, provincia Sichuan, care se ocupă cu dezvoltarea de arme hipersonice – a anunţat testarea cu succes a unui prototip de navă spaţială în deşertul Gobi, în Mongolia Interioară. Se presupune că vehiculul a fost un avion spaţial hipersonic.
Fiecare companie chineză în cursa hipersonică “are un avantaj tehnologic unic”, a precizat Hong. “În cele din urmă, cred că guvernul va alege cea mai bună tehnologie din fiecare proiect şi le va pune la un loc pentru a construi un vehicul de mare performanţă”.
Hong a adăugat: “Progresul rapid al dezvoltării tehnologiei hipersonice din ultimii ani a declanşat de asemenea interesul pentru aplicarea ei în sectoare non-militare”.
În timp ce China ar putea fi aproape de producerea în masă a motoarelor sau avioanelor hipersonice, preşedintele Xi Jinping a lansat construirea Centurii Economice Drumul Mătăsii şi a Drumului Maritim al Mătăsii din secolul 21, a mai susţinut site-ul Zero Hedge. Se pare că tehnologiile hipersonice ar putea juca un rol critic în implementarea sau reglementarea de către Beijing a noului lor sistem economic global, lucru care ar putea fi făcut posibil prin aplicaţii civile sau militare pe baza acestor tehnologii.