China confirmă lansarea unei rachete balistice de pe un submarin, după ce imagini cu lumini bizare pun internetul pe gânduri
alte articole
După ce, la începutul lunii iunie, pe cerul deasupra Chinei a fost observată o lumină misterioasă, care a fost descrisă de martorii oculari ca o "coadă masivă", îngrijorând rezidenţii din mai multe provincii din centrul Chinei, Beijingul a sugerat cu întârziere că incidentul era parte a unui test al noii generaţii de rachete balistice lansate de pe submarine, JL-3.
"Cercetarea ştiinţifică şi testele efectuate sunt normale", au declarat surse de stat chineze de la Ministerul Apărării Naţionale.
În timp ce declaraţiile nu au confirmat cu exactitate că a fost următoarea generaţie JL-3, mai mulţi analişti sunt de părere că declaraţia ministerului chinez este o "confirmare".
Gama JL-3 este capabilă săefectueze o lovitură nucleară pe continentul american cu ajutorul unui vector hipersonic. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) a ţinut să sublinieze: "Aceste teste nu sunt vizate împotriva vreunei ţări sau entităţi specifice".
Potrivit The Daily Mail, "oficialii americani au declarat că JL-3 a fost lansat de pe o platformă de testare submarină din Marea Bohai şi a zburat câteva mii de kilometri către un poligon de rachete din vestul Chinei".
Rapoartele anterioare din mass-media chineză au susţinut că JL-3 posedă o gamă de operare între 10 mii şi 14 mii de km - fiind capabilă de lovituri asupra Coastei de Vest americane.
Videoclipurile care prezentau o "lumină misterioasă" au devenit virale la începutul lunii iunie pe mass-media socială chineză, alimentând speculaţii intense asupra testelor militare secrete conduse de PLA.
Purtătorul de cuvânt al PLA a mai adăugat: "China a urmărit întotdeauna o politică de apărare cu caracter defensiv şi o strategie militară de apărare activă. Dezvoltarea armamentului şi a echipamentului trebuie să răspundă nevoilor de bază ale securităţii naţionale a Chinei".
Cu toate acestea, publicaţia Washington Beacon este de părere că "oficialii americani din domeniul apărării au contestat afirmaţia chineză potrivit căreia testul nu a vizat nicio ţară" subliniind că incidentul, de pe 2 iunie, a coincis cu vizita în Asia a secretarului apărării din acea perioadă, Patrick Shanahan.
Seria intercontinentală "Julang" - în traducere "valuri mari" - este dezvoltată special pentru arsenalul submarin alimentat cu energie nucleară din China, proiect monitorizat îndeaproape de Pentagon.