Fost amiral rus: Noua rachetă hipersonică rusească poate lovi centre de comandă americane în câteva minute

(Getty Images)

În cadrul unei declaraţii îngrijorătoare, un fost amiral rus a avertizat săptămâna aceasta că o nouă rachetă dezvoltată de Rusia ar putea lovi instantaneu ţinte americane.

Vsevolov Khmirov, amiral sovietic şi rus pensionat, s-a referit la noua rachetă de croazieră hipersonică 3M22 Tsirkon, despre care a avertizat că ar putea învinge orice sistem de apărare din estul Europei, în cazul în care ar fi necesar.

Ameninţarea a fost făcută în contextul retragerii Washingtonului şi Moscovei din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF). Khmirov a indicat că SUA s-a retras din acel tratat pentru a-şi putea consolida poziţia în estul Europei, dar a adăugat că noua rachetă rusească ar putea lovi instantaneu orice ţintă americană, potrivit Express.co.uk.

Fostul amiral a declarat agenţiei ruse de ştiri TASS: “Noua rachetă va asigura capabilitatea necesară pentru a lovi sisteme de control cheie şi centre de comandă americane.

“Un astfel de sistem hipersonic precum Tsirkon poate pătrunde practic prin orice sistem de apărare antirachetă”.

În timp ce Rusia a acuzat SUA că a ieşit din INF pentru a-şi desfăşura sistemele de rachete la graniţa rusească din Europa, preşedintele american Donald Trump a insistat că Moscova a încălcat deja acordul prin dezvoltarea unei alte rachete, Novator 9M729.

Potrivit rapoartelor, noua rachetă Tsirkon ar fi capabilă să lovească orice ţintă aflată la cel puţin 500 km.

După prăbuşirea Tratatului INF, tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat şi mai mult.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită militar pentru o criză în stilul crizei rachetelor din Cuba în cazul în care SUA este suficient de necugetată să dorească una, adăugând că, în prezent, ţara sa are un avantaj în cazul unei prime lovituri nucleare, potrivit Reuters.

Comentariile lui Putin au avut loc după ce acesta a avertizat că Moscova va lua măsuri similare în cazul în care SUA va desfăşura noi rachete mai aproape de Rusia, fie prin staţionarea propriilor sale rachete mai aproape de Statele Unite, fie prin desfăşurarea unor rachete mai rapide – sau ambele măsuri.