Rusia susţine că a lovit poziţii teroriste în Siria folosind date furnizate de opoziţia siriană
alte articole
Avioanele ruseşti au bombardat marţi 24 de ţinte în Siria, inclusiv posturi de comandă, depozite de muniţii şi poziţii ale artileriei antiaeriene, cu ajutorul forţelor rebele care nu sunt aliate cu regimul Assad.
“Coordonatele tuturor acestor ţinte ne-au fost furnizate de reprezentanţi ai opoziţiei”, a declarat Andrei Kartapolov, oficial senior al armatei ruseşti.
Moscova a anunţat că a creat “grupuri de coordonare” cu facţiunile rebele moderate cu scopul de a consolida eforturile depuse în lupta împotriva grupului Statul Islamic. Totuşi, oficialii ruşi nu au dezvăluit identităţile persoanelor sau facţiunilor implicate, conform Deutsche Welle.
Ministerul rus de Externe a confirmat contactele cu opoziţia, susţinând că acestea au fost utile atât pentru “lupta împotriva terorismului cât şi pentru promovarea procesului politic”.
Moscova şi-a început campania aeriană din Siria în 30 septembrie, susţinând că urmăreşte doar să sprijine regimul preşedintelui Bashar al-Assad în lupta sa împotriva Statului Islamic şi împotriva altor grupuri pe care acesta le numeşte teroriste.
Dar SUA şi aliaţii săi, care desfăşoară o campanie separată de bombardare împotriva Statului Islamic, susţin că Moscova atacă în principal ţinte care aparţin unor grupuri de luptători moderaţi care se opun regimului Assad.
Soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad a fost un obstacol major pe drumul soluţionării diplomatice a conflictului din Siria. În timp ce Rusia şi Iranul îl susţin pe Assad, SUA şi alte puteri occidentale au cerut retragerea imediată a acestuia de la putere.
Totuşi, ambele tabere au manifestat recent semne de flexibilitate în această chestiune.
În plus, avioanele ruseşti şi americane au desfăşurat marţi mai multe teste în spaţiul aerian sirian cu scopul de a evita coliziunile aeriene. Piloţii celor două tabere au schimbat informaţii asupra planurilor de zbor atât în limba engleză cât şi rusă.
Criza din Siria s-ar putea amplifica şi mai mult după ce preşedintele american Barack Obama a autorizat, săptămâna trecută, trimiterea a aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale pe teritoriul sirian, cu o misiune limitată de “consiliere şi asistenţă”.
Casa Albă a insistat că strategia sa generală de a combate Statul Islamic rămâne aceeaşi şi susţine că trupele speciale vor ajuta la operaţiunile de coordonare ale forţelor terestre locale şi la alte acţiuni ale coaliţiei (nespecificate) de contracarare a grupului jihadist, mai degrabă decât să se implice în operaţiuni terestre majore.