Rusia şi Egiptul semnează un contract pentru construirea unei centrale nucleare
alte articole
Un contract final pentru demararea lucrărilor la prima centrală nucleară a Egiptului a fost semnat luni în Cairo, cu ocazia unei întâlniri a preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi cu omologul său rus Vladimir Putin.
Centrala nucleară, care va conţine patru reactoare de 1.200 MW, va fi construită în Dabaa pe coasta Mediteranei.
Directorul companiei nucleare ruse de stat Rosatom, Alexei Lihaciov, şi ministrul egiptean al Electricităţii şi Energiei Regenerabile, Mohamed Shaker, au semnat contractul în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziunea de stat.
Rosatom a afirmat luni că centrala nucleară de la Dabaa va costa aproximativ 21 miliarde de dolari (17,8 miliarde de euro) şi va fi finalizată în 2028 sau 2029. În 2015, Cairo şi Moscova au semnat un acord iniţial pentru construirea centralei, iar Rusia s-a oferit să acorde un credit pentru acoperirea costurilor de construcţie.
În timpul întâlnirii, Putin a cerut reluarea dtratativelor de pace dintre israelieni şi palestinieni, inclusiv negocieri privind statutul Ierusalimului, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat recent că recunoaşte oraşul drept capitală a Israelului.
Într-un interviu acordat televiziunii de stat, Putin a subliniat importanţa “reluării imediate a discuţiilor palestiniano-israeliene privind toate problemele disputate, inclusiv statutul Ierusalimului”.
De asemenea, el a declarat că trebuie încheiate acorduri imediate şi pe termen lung de care vor beneficia ambele tabere.
“Aceste acorduri trebuie să fie înconformitate cu deciziile precedente ale comunităţii internaţionale. Rusia susţine în întregime rezoluţiile precedente ale Consiliului de Securitate [al ONU]”, a precizat Putin.
Contractul semnat luni şi convorbirile lui Putin cu el-Sisi reprezintă cele mai recente acţiuri în direcţia extinderii cooperării dintre cele două ţări, după ce SUA a suspendat un ajutor în valoare de 95,7 milioane de dolari în luna august din cauza eşecului ţării nord-africane de a face progres în domeniul drepturilor omului.
Egiptul este cel de-al doilea mare beneficiar al ajutorului militar american după Israel şi joacă un rol cheie în Orientul Mijlociu datorită controlului său asupra Canalului Suez.
Rusia, care a lansat o operaţiune militară de susţine a preşedintelui sirian Bashar al-Assad în 2015, a urmărit să îşi extindă prezenţa în regiune. Totodată, luni, Putin a anunţat o retragere parţială a trupelor ruseşti din regiune.
În luna noiembrie, Moscova a publicat un proiect de acord care va permite Rusiei şi Egiptului să folosească reciproc bazele aeriene şi spaţiul aerian pentru avioanele lor militare.
După vizita în Cairo, Putin s-a îndreptat spre Turcia pentru discuţii cu omologul său Recep Tayyip Erdogan.