Ministerul rus al Apărării raportează un “incident” deasupra Siriei cu un avion american F-22

Avion de luptă american F-22 Raptor (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
11.12.2017

Un avion rus de interceptare a fost trimis pentru a opri un avion american de luptă să interfereze cu o operaţiune antitero, a declarat Ministerul rus al Apărării, descriind astfel cea mai recentă întâlnire la “mustaţă” între forţele aeriene americană şi rusă. De asemenea, Ministerul a acuzat SUA de provocare a unor întâlniri la mică distanţă cu avioanele de luptă ruseşti în Siria.

Potrivit RT, un avion de luptă american F-22 a împiedicat două avioane de luptă ruseşti Su-25 să bombardeze o bază a Statului Islamic în vestul râului Eufrat în data de 23 noiembrie, a precizat Ministerul rus al Apărării. General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al ministerului, a descris episodul ca un nou exemplu în care forţa aeriană americană încearcă să împiedice forţele ruseşti să desfăşoare atacuri împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS).

“Un avion de luptă american F-22 a împiedicat în mod activ două avioane de atac ruseşti Su-25 să desfăşoare o misiune de luptă pentru a distruge o fortăreaţă ISIS în suburbiile oraşului Mayadin, în spaţiul aerian de deasupra malului vestic al râului Eufrat în 23 noiembrie. Avionul F-22 a lansat rachete de semnalizare şi a efectuat diverse manevre, imitând o luptă aeriană”, a afirmat sâmbătă Konaşenkov, adăugând că avionul american s-a retras doar după ce un avion de luptă rusesc Su-35S s-a alăturat celor două avioane Su-25.

Generalul a afirmat că avionul de luptă american a încercat să împiedice avioanele de luptă ruseşti să atace “teroriştii din Statul Islamic”.

El a adăugat că oficialii militari americani nu au oferit nicio explicaţie pentru incidentul din 23 noiembrie, sau pentru alte incidente similare.

Declaraţia generalului rus a fost făcută ca răspuns la afirmaţiile Pentagonului privind “amplificarea comportamentului nesigur” al avioanelor de luptă ruseşti. “Am înregistrat între 6 şi 8 incidente zilnice la sfârşitul lunii noiembrie, în care avioane ruseşti sau siriene au pătruns în spaţiul nostru aerian pe partea estică a râului Eufrat”, a afirmat sâmbătă pentru CNN locotenent-colonelul Damien Pickart, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al Forţei Aeriene Americane.

Chiar dacă ISIS a fost aproape alungat din Siria, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a semnalat luna trecută că SUA se pregăteşte pentru o perioadă de ocupaţie după ce a afirmat reporterilor la Pentagon că SUA se pregăteşte pentru un angajament militar pe termen lung în Siria pentru a lupta împotriva ISIS “atâta timp cât aceştia doresc să lupte”. La acea vreme, Mattis a indicat că, chiar şi în cazul în care ISIS pierde controlul asupra întregului său teritoriu, totuşi va exista în continuare o rebeliune periculoasă care s-ar putea transforma într-un “ISIS 2.0”, lucru pe care SUA urmăreşte să îl prevină. “Inamicul nu a declarat că a terminat cu acea regiune, aşadar vom continua să luptăm cât timp aceştia doresc să lupte. Nu vom pleca pur şi simplu înainte ca procesul de la Geneva să aibă succes”, a precizat Mattis.

Rusia a criticat SUA pentru prezenţa ilegală a forţei sale aeriene în Siria, potrivit agenţiei Sputnik.

“Declaraţiile reprezentanţilor armatei americane că o parte a spaţiului aerian sirian aparţine Statelor Unite sunt derutante”, a afirmat Konaşenkov, amintind Pentagonului că “Siria este un stat suveran şi membru al ONU, prin urmare, SUA nu deţine nicio parte din spaţiului ei aerian”.

Un reprezentant al Ministerului rus al Apărării a notat că până acum SUA a neglijat să ofere explicaţii comandamentului rus de la baza aeriană Khmeimim din Siria “în legătură cu acest incident şi multe alte incidente pe cerul sirian”.

Declaraţia a fost făcută după un raport publicat la sfârşitul săptămânii trecute de ziarul New York Times, care a citat comandanţi americani care şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la posibila coliziune între avioanele de luptă ruseşti şi americane deasupra Siriei, care ar putea avea loc din cauza presupuselor încălcări – aproximativ 12 pe zi – ale unui acord de calmare a tensiunilor de către partea rusă de la intrarea în vigoare a acordului.

“Devine tot mai dificil ca piloţii noştri să facă diferenţa dacă piloţii ruşi ne testează sau ne momesc în mod deliberat să reacţionăm, sau dacă sunt doar simple greşeli… Cea mai mare temere este aceea că am putea doborî un avion rusesc din cauză că acţiunile lor ar putea fi văzute ca o ameninţare pentru forţele noastre aeriene sau terestre”, a afirmat locotenent-colonelul Pickart.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor