Seful CENTCOM vizitează Siria în secret. SUA ar putea trimite mai mulţi soldaţi în ţara arabă

La câteva zile după ce a anunţat că SUA ar putea trimite un număr suplimentar de soldaţi în Siria, seful CENTCOM a efectuat în secret o vizită în ţara arabă pentru a discuta cu grupurile rebele, printre altele, despre planurile de recapturare a oraşului sirian Raqqa.
Generalul american Joseph Votel.
Generalul american Joseph Votel. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Generalul american Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM), a călătorit în secret în nordul Siriei pentru a se întâlni cu grupurile rebele susţinute de SUA, la două zile după ce a anunţat că Washingtonul ia în considerare să trimită mai mulţi soldaţi americani pe teritoriul sirian.

Votel, care monitorizează operaţiunile militare americane împotriva grupului jihadist Daesh (cunoscut şi sub numele de Statul Islamic) în Irak şi Siria, a vizitat vineri oraşele de pe linia frontului Kobani şi Raqqa şi s-a întâlnit cu comandanţii aşa ziselor Forţe Siriene Democrate (FSD), o alianţă de militanţi kurzi şi arabi.

Conform lui Talal Sello, un purtător de cuvânt al FSD, în timpul întâlnirii de câteva ore, Votel a discutat despre ofensiva alianţei militante asupra oraşului Raqqa şi despre posibilele modalităţi de a extinde coordonarea şi suportul.

FSD şi-a lansat campania de recapturare a oraşului Raqqa în noiembrie 2016 şi a preluat controlul asupra unor zone din Valea Eufratului. Grupul se bucură de suportul aerian al coaliţiei conduse de SUA, care desfăşoară lovituri aeriene în Siria din 2014.

În plus, Votel a discutat despre situaţia din Raqqa şi cu oficialii turci, care nu sunt mulţumiţi de legăturile Washingtonului cu FSD şi aparent au oferit planuri alternative pentru capturarea oraşului ocupat de jihadişti, fără implicarea FSD.

Aproximativ două treimi din cei 30.000 de militanţi FSD aparţin Unităţilor kurde de Protecţie a Poporului (YPG), un grup pe care Ankara îl consideră terorist.

Turcia a condus o intervenţie militară majoră în Siria începând cu august 2016, într-o aparentă încercare de a îndepărta grupurile de opoziţie kurde şi Statul Islamic de la graniţa sa cu Siria.

Momentul ales pentru călătoria lui Votel în Siria este semnificativ, în contextul în care acesta a declarat miercuri că e nevoie de creşterea numărului de soldaţi americani în Siria pentru a îmbunătăţi “mobilitatea” şi “puterea de foc” a militanţilor susţinuţi de SUA. În plus, în 27 februarie expiră un termen limită în care oficialii americani trebuie să îi prezinte preşedintelui Donald Trump un plan cuprinzător pentru implicarea Washingtonului în Siria.

În plus, călătoria lui Votel are loc la câteva zile după o vizită similară efectuată în Siria de către senatorul republican John McCain, care conduce Comitetul pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA.

„Senatorul McCain a călătorit în nordul Siriei săptămâna trecută pentru a vizita forţele americane desfăşurate acolo şi pentru a discuta despre campania anti-Daesh şi despre operaţiunile continue pentru recapturarea oraşului Raqqa”, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a senatorului din statul american Arizona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe